Seznam člankov

Viktor Polnori. Zimska pravljica

Viktor Polnori. Zimska pravljica

Thomas Bernhard v Panorama

Čez nekega človeka, ki mu je bilo ime, si lahko predstavljate, Viktor Polnori in ni imel več nog, sem se spotaknil včeraj ponoči na poti skozi visoki gozd. In ob tem se mi je včeraj še posebno mudilo, kajti ob svoji nagnjenosti k postopanju sem ja tudi še zdravnik: neki zdrav človek me je z ene strani visokega gozda, iz Traicha, poklical k nekemu bolniku, s katerim je bil v sorodu, na drugo stran visokega gozda, v Föding, k nekomu, ki je nenadoma zbolel za neko boleznijo glave, katere strašne posledice so sicer zapisane v medicinskih knjigah, njenega vzroka pa si ne zna razložiti nihče. Torej, hotel sem teči k pacientu, skozi visoki gozd, skozi visoki sneg, se razume, s pomočjo svoje odlične veščine koračenja skozi sneg in se

Podarimo klasiko

Podarimo klasiko

AirBeletrina v Panorama

Kaj je klasični december? A: Mrzlično tekanje po nakupovalnih središčih, neposrečeni kulinarični podvigi, druženje z ljudmi, ki jih pred tem z namenom celo leto nismo srečali in nakupovanje daril, ki jih nihče ne potrebuje? B: Listanje v zavetju tihe knjigarne, požiranje knjig, ki so hranljive bolj od sleherne specialitete, družba najbolj izbranih avtoric in avtorjev in izbira daril, ki trajajo večno?

Look What You Made Me Do
Look What You Made Me Do

Prijazna punca trenutno ne more k telefonu

Nadina Štefančič v Panorama

Kar je za športne navdušence nogometna ali košarkaška tekma, je za prijazne punce koncert Taylor Swift. Samo da njen nastop ni omejen na koncertni oder, ampak se razteza čez časopisne članke, Instagram, albume, politične akcije, zabave s prijatelji in jokajoče noči s slušalkami v ušesih. Njene pesmi in življenje fanicam in fanom vzbujajo isti stadionski občutek grande finala, boja med dobrim in zlim. Tudi način, na katerega obrekljivi mediji spremljajo njene protiudarce zasmehovanju in poskusom trivializacije njenega oversharanja, je tekma. In Taylor je pripravljena. So pripravljeni tudi tisti na drugi strani? Njen novi album Reputation se namreč začne s pesmijo ...Ready for it?

Prizor iz filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba
Prizor iz filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba

Naša ljubezenska zgodba

Maša Pelko v Panorama

Dušan Jovanović v drami Onesnaževanje zraka ali Igrajte tumor v glavi! prevprašuje gledališko umetnost in na nekem mestu se pojavi absurden prizor intervjuja novinarja Križnika in gledališčnika Koščaka, v katerem si izmenjata naslednje replike:

Svetlana Slapšak: »Miturgija oz. izdelava mitov - pripada  vsakomur!«

Svetlana Slapšak: »Miturgija oz. izdelava mitov - pripada vsakomur!«

Anja Radaljac v Panorama

S Svetlano Slapšak, eno najbolj prodornih slovenskih intelektualk, antropologinjo in doktorico antičnih študij, sva se pogovarjali preko messengerja – in tudi tako delili naklonjenost novim tehnologijam; in nestrinjanje nad patriarhalnimi strukturami v sodobni družbi – eno in drugo skozi prizmo pogovora o antični miturgiji, ki se je razvil ob njeni letos objavljeni istoimenski knjigi.