Seznam člankov

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Lastni prostor kot dogajalni prostor novel

Jasna Lasja v Kritika

Že naslov daje vedeti, da bo branja o ljubezni. Snov, ki jo Brina Svit v različnih literarnih zvrsteh in idejno-tematskih konstelacijah pregneta od začetka svojega pisanja, ko je izšel njen prvi, kratki dnevniški roman April (Založba Mladinska knjiga, 1985), se po trinajstletnem premoru nadaljeval z odmevnejšim Con brio (Nova revija, 1998), od takrat pa bolj ali manj redno polemiziral z ustaljenimi vzorci tega fluidnega, razpršenega, mnogoobraznega pojava, ki se mu reče ljubezen.

Slavo Šerc
Fotografija: Umberto Agnello
Slavo Šerc Fotografija: Umberto Agnello

Premalo ljubezni v otroštvu jih je naredilo občutljive in ranljive

Liu Zakrajšek v Panorama

Slavo Šerc (Maribor, 1959) je prevajalec, publicist in esejist ter avtor številnih zapisov o nemški književnosti. Njegova najnovejša knjiga, Posebneži in neznanci v nemški literaturi, je njegova že tretja monografija v zvezi z nemško književnostjo.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Marko Sosič: Balerina, Balerina (odlomek)

Marko Sosič v Panorama

Objavljamo odlomek iz romana Marka Sosiča z naslovom Balerina, Balerina. Pisatelj je zanj dobil tržaško nagrado vstajenje, bil je tudi nominiran za nagrado kresnik. Prva izdaja je izšla pri založbi Mladika leta 1997, druga pa pri založbi Beletrina, iz te je tudi odlomek.

Marko Sosič
Fotografija: arhiv založbe Beletrina
Marko Sosič Fotografija: arhiv založbe Beletrina

V spomin: pisatelj Marko Sosič (1958–2021)

Dušan Šarotar v Panorama

Dušan Šarotar se je od prijatelja in pisateljskega kolega Marka Sosiča poslovil z prelepim zapisom, ki ga objavljamo.

Fotografija: Wikipedija
Fotografija: Wikipedija

Hlapcologija

Noah Charney v Kolumna

Noah Charney je velikokrat slišal, da naj bi se Slovenci obnašali kot hlapci, a v praksi tega ni videl. Kot pravi uporniki so se še posebej pokazali v protestih proti sedanji vladi in proti vladnim prizadevanjem za zajezitev pandemije. Zato se je lotil raziskovanja te ideje in svoje ugotovitve zapisal v kolumni.