Seznam člankov

Deset najljubših knjig Ksenije Benedetti

Deset najljubših knjig Ksenije Benedetti

Ksenija Benedetti v Seznami

Ksenija Benedetti, nekoč šefinja Protokola Republike Slovenije, danes pa voditeljica Akademije za poslovni protokol, ni prepričana, da so ji knjige spremenile življenje, zagotovo pa so zelo oblikovale njeno osebnost. Naredila je izbor knjig, ki kraljujejo v njej, pravi pa, da bi jih lahko naštela še veliko več.

José Saramago. Fotografija Celebritypictures.wiki
José Saramago. Fotografija Celebritypictures.wiki

Saramago za vedno

Barbara Juršič v Zgodba za zgodbo

Barbara Juršič piše o svojem dolgoletnem prevajalskem druženju z portugalskim pisateljem Josejem Saramagom. Njegovo pisanje prevajalca navdihuje do te mere, da daje vse od sebe in da morda najde celo takšne jezikovne rešitve, ki si jih sploh ni predstavljal ali se jih zavedal, pravi.

Shulamith Firestone (1945-2012).
Shulamith Firestone (1945-2012).

Feministična revolucija

Rok Plavčak v Kritika

Rok Plavčak piše o Dialektiki spola, klasičnem delu radikalnega feminizma. Pravi, da je pomemben zametek medpresečne emancipacije, utopična vizija, ki si smelo zamišlja pravičnejšo alternativo obstoječemu, je pa nudi zelo navdihujoče branje.

Tomšičev drevored. Fotografija Boštjan Lah
Tomšičev drevored. Fotografija Boštjan Lah

Deset prostorov mojega mesta

Jerneja Ferlež v Seznami

Maribor je mesto, v katerem živi in ga tudi vneto raziskuje etnologinja in bibliotekarka Jerneja Ferlež. Letos je izšla knjiga Maribor, paralaksa, ki jo je napisala s Petrom Rezmanom in v kateri v delno dokumentarni, delno pa fikcijski pripovedi raziskujeta zgodovino mesta skozi stare razglednice.

Tadej Golob. Fotografija: Borut Krajnc
Tadej Golob. Fotografija: Borut Krajnc

AirBeletrinin podkast: beremo s Tadejem Golobom

Maja Čakarić Klara Škrinjar v Podkast

Maja Čakarić in Klara Škrinjar sta se pogovarjali s Tadejem Golobom, enim najbolj priljubljenih slovenskih avtorjev ta hip. V roke lahko vzamete njegove kriminalke, s kresnikom nagrajen roman, ali katero od njegovih biografij, denimo biografijo igralke Milene Zupančič.