Seznam člankov

Abdulrazak Gurnah
Fotografija: Stuart Cobley / Alamy Stock Photo
Abdulrazak Gurnah Fotografija: Stuart Cobley / Alamy Stock Photo

Slon v Nobelovi sobi?

Gabriela Babnik v Refleksija

Velik del romanov letošnjega Nobelovega nagrajenca Abdulrazaka Gurnaha, ki je po Woleju Soyinki (1986) prvi temnopolti Afričan in šele šesti pisatelj z afriške celine, ki je prejel to prestižno nagrado, je postavljen na obalo vzhodne Afrike, večino junakov njegovih del pa prihaja iz Zanzibarja. Za poznavalce afriške literature to presenečenje prihaja kot svojevrstno pobožanje in morda celo kot tiho olajšanje, saj je očitno, da je afriška literatura v vsej kompleksnosti in raznolikosti, predvsem pa kvaliteti, še vedno sprejeta z dobršno mero skepticizma. Pravzaprav tovrstna podelitev tako velike nagrade relativno neznanemu piscu pomeni svojevrsten prevrat.

Matevž Kos
Fotografija: osebni arhiv
Matevž Kos Fotografija: osebni arhiv

»Kovačič je gotovo eden najzanimivejših slovenskih pisateljev. Nemara tudi zato, ker je najmanj slovenski.«

Liu Zakrajšek v Vprašanja

O najnovejšem ponatisu Pet fragmentov Lojzeta Kovačiča, ki je nedavno izšel pri Beletrini, smo se pogovarjali z literarnim teoretikom, kritikom, esejistom in profesorjem Matevžem Kosom. Matevž Kos (Ljubljana, 1966) je bil v letih 1993–1998 glavni urednik revije Literatura, od leta 1998 je urednik njenih knjižnih zbirk Novi pristopi in Labirinti. Je avtor mnogih knjig (Prevzetnost in pristranost : literarni spisi, Kritike in refleksije, Poskusi z Nietzschejem : Nietzsche in ničejanstvo v slovenski literaturi, Branje po izbiri, Fragmenti o celoti: poskusi s slovenskim pesništvom) ter prejemnik nagrade Marjana Rožanca in Zoisovega priznanja Republike Slovenije za pomembne znanstvene dosežke.Predava na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Abdulrazak Gurhah
Fotografija: Wikipedija
Abdulrazak Gurhah Fotografija: Wikipedija

Nobelova nagrada za tanzanijsko-britanskega pisatelja Abdulrazaka Gurnaha

Valentina Plahuta Simčič v Panorama

Naposled je konec ugibanj, ki so se zadnji teden razpihovala v medijih – Nobelovo nagrado za literaturo za leto 2021 prejme pisatelj Abdulrazak Gurnah za literaturo, ki »brezkopromisno in sočutno obravnava penetracijo učinkov kolonializma in usodo beguncev med kulturami in kontinenti.« Gre za avtorja, rojenega v Zanzibarju in živečega v Veliki Britaniji, ki ga po podatkih cobissa v slovenščino še niso prevajali. Je univerzitetni profesor, leta 1994 pa je bil med kandidati za nagradi booker in whitbread z romanom Paradise.

Namišljene epidemije in izginuli stolpci

Namišljene epidemije in izginuli stolpci

Martin Justin v Refleksija

»Ta knjiga me je uspavala.« Večina avtorjev_ic verjetno ne bila preveč navdušena nad takšno kritično oceno njihove knjige, sploh če jo je zapisal Bill Gates. Ena od izjem, ki izjavo lahko vzamejo kot kompliment, pa je Matthew Walker, britanski raziskovalec spanja in avtor mednarodne uspešnice Zakaj spimo, moč spanja in sanj, ki je v svojem javnem delovanju osredotočen predvsem na eno: prepričati ljudi, da potrebujejo več spanca. In s svojimi argumenti ni prepričal samo Billa Gatesa.

Bralne navade starejših v domovih upokojencev

Bralne navade starejših v domovih upokojencev

Ajda Vodlan v Panorama

Mladi premalo berejo, velikokrat slišimo. Koliko pa berejo starejši? Ali berejo, kaj berejo in kje berejo? S kakšnimi izzivi se soočajo pri branju in kje so priložnosti za napredek? Govorili bomo o starejših, ki živijo v domovih za upokojence, informacije o njihovih bralnih navadah so nam dali direktorji ter zaposleni v teh ustanovah.