Seznam člankov

Ilustracija: Tanja Semion
Ilustracija: Tanja Semion

Madžarski stavek (odlomek)

Andrej Nikolaidis v Panorama

»(…) spomnim se bleščavega jutra, ko sem odprl oči, izhoda na teraso, vonja borovcev, vzhajajočega sonca na obrazu, grebenov valov, električnega štedilnika Končar, džezve z Baščaršije, močne črne kave, prvega dima Gitanes, kupljenih na tržnici pri Ciganih, trenutka, ko se Joe zbudi in nemudoma prižge glasbo, kot bi se bal tišine, kot da bo iz tišine kot pošast iz megle vzniknilo tisto, česar ne sme slišati, tisto, česar ne more prenesti, spomnim se pogovora o šumenju, ki se ga ne more znebiti, ki ga sliši vsakič, ko zapre oči, ki mu preprečuje, da bi zaspal, zaradi česar se premetava po postelji, dokler končno ne vstane in prižge glasbo, z njo utiša to šumenje telesa, zamolklo bučanje, ki ga proizvaja življenje samo, bučanje, v katerega se zliva kri, ki teče, pljuča, ki se napihujejo, ogabno sikanje organov, zvok trkov celic, mišic, ki se raztezajo, napetih tetiv in bolečih kosti, pokljanje možganov, podobno ognju, ki gori v kaminu, ognju, ki greje in premalo osvetljuje, le tisto, kar je v njegovi bližini, kjer preživljamo življenja, ker verjamemo, da je tako razumno, s čimer svoje riti obračamo tistemu, kar je v temi in mrazu, torej vsemu velikemu, pomembnemu in resničnemu, je govoril in ni lagal, saj je njegova pre

Upanje brez optimizma (odlomek)

Upanje brez optimizma (odlomek)

Terry Eagleton v Panorama

Objavljamo odlomek iz dela Upanje brez optimizma Terryja Eagletona. Eagleton bo 28. 2. ob 20.00 nastopil kot prvi gost Fabule pred Fabulo, humanističnega fokusa festivala. Fokus Fabule 2018 bo Upanje. Tudi zato bo v festivalski zbirki izšla Eagletonova knjiga Upanje brez optimizma (prevod Aljoša Kravanja, Beletrina, 10 evrov). Objavljeni odlomek med drugim obravnava razliko med upanjem in optimizmom ter analizira pasti liberalne vere v napredek.

Ilustracija: Ana Baraga
Ilustracija: Ana Baraga

Kaj bomo brali v letu 2018 (3)

AirBeletrina v Panorama

Objavljamo tretji in zadnji del napovedi slovenskih založb o tem, kaj za bralke in bralce pripravljalo v letu 2018. Prvi del seznama najdete tukaj, drugega pa tu.

Aleksander Dejneka, Tekstilne delavke, 1927
Aleksander Dejneka, Tekstilne delavke, 1927

Herta, Herte

Eva Simčić v Panorama

Na naših oknih je veliko mest. Ta včasih vznikajo kot eno mesto: kot strehe, stolpi, balkoni, kot mimoidoči ali kot prazne ulice, kot žerjavi, pogledi na morje ali pogledi v sosedovo stanovanje, kot banke, male trgovine, nakupovalni centri, kot nočne luči v daljavi in okrutno bleščanje jutranje svetlobe skozi škure. Če so dvojna, mesta delijo prostor, ne pa tudi časa, zato s pogledom na ulico vidimo v njih tudi svoja davno raztrgana kolena, vidimo ljudi, ki so nas spremljali do vhodnih vrat, svojo šolsko torbo in mamin prastari Mercedes, s katerim smo se pozimi pogovarjali, in bilo nam je jasno, da avtomobili ne peljejo na bencin, temveč na dobrikanje, in ko jih dovolj pohvališ, nato pa predejo po ulici kot kakšni zadovoljni mački in si ti točno na cilju.

Življenjska umetnost

Življenjska umetnost

Manca G. Renko v Refleksija

Po prvi uprizoritvi Pohujšanja, decembra 1907, je Vladimir Levstik v eni od Cankarju bolj naklonjenih kritik zapisal, da so si ogledali zelo »cankarskega Cankarja«. Fran Govekar, bistveno manj mil, pa je dodal, da je tekst kvečjemu predpustna burka, ne pa satira ali farsa, saj so se gledalci krohotali, ne da bi jih dregnila kakršna koli ost. Cankar naj bi, tako Govekar, »bičal sence, ki niso bolele prav nikogar«.