Seznam člankov

Karikatura portala Vile&Vampi
Karikatura portala Vile&Vampi

Koga je strah slovenščine?

Primož Sturman v Kolumna

Pred poldrugim desetletjem sem na tržaški univerzi poslušal predavanja iz slovenskega jezika prof. dr. Majde Kaučič - Baša. Bili smo ena prvih generacij, ki smo predavanja imeli v materinščini, saj je bilo slovenskim študentom treba do pred nekaj leti slovensko slovnico in književnost, ki ju je predaval slovenski predavatelj, poslušati – v italijanščini. Na Primorsko in v Trst sta profesorico iz Prlekije pripeljali ljubezen in poklicna strast do slovenskega jezika.

Ženske pomodrelih ustnic

Ženske pomodrelih ustnic

Veronika Šoster v Kritika

Avtorica prodajnega hita Dekle na vlaku Paula Hawkins je urbano okolje tokrat zamenjala za vaško in se podala po sledeh nenavadnih utopitev žensk, ki jih golta Tolmun pogubljenih. Zasnova njenega novega romana je precej preprosta; Jules izve, da je njena odtujena sestra Nel končala v tolmunu, o katerem je pisala knjigo, za seboj pa pustila najstniško hčer Leno. Začetek nezadržno spominja na Temino Gillian Flynn, saj gre v obeh primerih za vračanje v domači kraj in nevarno dreganje v skrivnosti, ki so bile z razlogom zakopane.

Lana del Rey, Love
Lana del Rey, Love

Vsa ta jeb*na čustva

Nadina Štefančič v Refleksija

Na podelitvi MTV-jevih nagrad za najboljše videospote (VMAs) se med zahvalnimi govori vsako leto pojavi kakšen, ki naslednje jutro pristane v medijih. Na letošnji podelitvi, ki je bila pred nekaj dnevi, je bil to govor glasbenice Pink, njen nagovor hčerki z brezkompromisno zahtevo: ne spreminjaj se za nikogar, ostani zvesta sama sebi. Podobno je leta 1997 takrat dvajsetletna pop senzacija Fiona Apple,

Edward Lamson Henry: Podeželska šola, 1890
Edward Lamson Henry: Podeželska šola, 1890

Moč pripovedi

Nejc Rožman Ivančič v Refleksija

Pred kakim desetletjem je eden tedanjih ministrov na novinarkino vprašanje o tem, kako da se je v mladosti odločil za študij književnosti, odgovoril, da je bila odločitev enostavna, kajti tedaj (v 60. letih 20. stoletja) je bila literatura preprosto najpomembnejša stvar na svetu. Če bi učitelje slovenščine vprašali, kako smo se odločili za svoj študij, bi najbrž v veliki večini odgovorili, da smo si predstavljali, kako bomo lahko v svojem poklicu mladim ljudem z žarom predajali lastno navdušenje nad jezikom in književnostjo ter skušali zanju vnemati njihova srca.

City of Stars

City of Stars

Jakob J. Kenda v Panorama

In še drugi odgovor na vprašanje mojega ljubega vpisanega bralca: zakaj se človek odloči prehoditi Apalaško pot? Razlogi za tako odločitev so res številni in nisem še spoznal pohodnika, da bi šel na pot zgolj zaradi enega. Še več: naši razlogi nikakor niso enoznačni. Z Marnie, na primer, sva tako med drugim tu zaradi Zelenega tunela, a imava glede tega mešane občutke: po eni strani si Tunela želiva, po drugi se sprašujeva, ali ni samo njuejdževska nakladancija, in po tretji se ga tudi malo bojiva; vsaj nekateri trdijo, da je to lahko zadnja stvar, ki jo boš doživel, trdijo, da se mu reče zeleni, ker je že marsikoga zreduciral v zelenjavo in podobno.