Seznam člankov

Ilustracija: Ana Baraga
Ilustracija: Ana Baraga

IŠČEMO SODELAVKO/SODELAVCA – GRAFIČNO OBLIKOVALKO/OBLIKOVALCA

AirBeletrina v Panorama

Beletrina, ki je v letu 2016 obeležila 20-letnico svojega delovanja, nedvomno velja za eno večjih in pomembnejših slovenskih založb, ki s svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom, tako leposlovnim, kot esejističnim in humanističnim, ostaja eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja v Sloveniji in širši regiji. Beletrina poskrbi za izdajo več kot 50 naslovov letno v knjižnih zbirkah Beletrina, Koda in Posebne izdaje.

Demonstracije za amnestijo političnih zapornikov v Barceloni, december 1917.
Demonstracije za amnestijo političnih zapornikov v Barceloni, december 1917.

To naj bodo poslednje žrtve!

Jordi Graupera v Refleksija

Odločitev katalonske vlade za zapor in izgnanstvo je bila najbolj iskrena in pristna odločitev, kar jih je sprejela katalonska politika od konca državljanske vojne. Da, šlo je za odločitev. Danes vemo dovolj o dogajanju neposredno pred in po razglasitvi republike 27. oktobra, da ni več dvoma: šlo je za osebno odločitev vsakega izmed članov vlade, v prepričanju, da je to edino dejanje, ki lahko prepreči prelivanje krvi. Kri mrtvih, ne le pretepen

Ilustracija: Ana Baraga
Ilustracija: Ana Baraga

Tradicionalni natečaj za kratko zgodbo

AirBeletrina v Panorama

AirBeletrina tudi letos razpisuje tradicionalni natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Rok za oddajo prispevkov je 11. december 2017. Peterica finalistov bo o svoji uvrstitvi v veliki finale obveščena najkasneje 18. decembra 2017. 21. decembra 2017 se bodo vsi finalisti predstavili na zaključnem večeru, kjer bo tudi razglašen(a) avtor (avtorica) zmagovalne zgodbe.

Georges Barbier: Nočno slovo
Georges Barbier: Nočno slovo

Bližina v svetu nasprotij

Klara Grintal v Dom in svet

Sedim na terasi svojega prijetnega stanovanja in pijem popoldansko kavo. Ob širih popoldne je sonce še vedno močno, zato se s hvaležnostjo zavedam sence velike palme, ki se bohoti nad mano in katere ogromni glineni lonec postaja premajhen za njeno velikost.

Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäinova mati (1897)
Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäinova mati (1897)

Trenutek krika, leta tišine

Nena Močnik v Refleksija

Oktobrsko petkovo popoldne na trgu je mirno. Pred stojnicami z izsušenimi borovnicami in porjavelimi lisičkami postopajo mladi in nevrotično tipkajo sporočilo tistemu, ki zamuja in ki ga čakajo. Ostareli in osamljeni možje v neskončnosti preostanka časa, ki ga imajo še na voljo, počasi ližejo modre in rumene sladolede. Sveče okrog turistične table 'Turku-Åbo' so ugasnile. Uvele sončnice in bele vrtnice so že davno pospravili jutranji smetarji. Dve ulici stran postavim kolo ob drevo, ne da bi ga zaklenila.