Seznam člankov

Dževad Karahasan
Dževad Karahasan

Dževad Karahasan: »Ideologija je le konstrukt, etika pa resnična vsebina našega bitja«

Marjan Horvat v Panorama

Dževad Karahasan v romaneskni trilogiji O čem govori pepel (pri Založbi Beletrina sta že izšla prva dva dela, Seme smrti in letos Tolažba nočnega neba) pripoveduje o znamenitem perzijskem pesniku in znanstveniku Omarju Hajamu in (nato) o njegovem nelagodnem prijateljstvu s Hasanom ibn Sabo, »starcu z gore« Alamut, ki je s svojo vojsko morilcev (asasinov) dolga leta ustrahoval Seldžuško cesarstvo. V Karahasanovi »arabeski«, ki jo je z zanj značilno erudicijo ustvaril z opisom družbenopolitičnih in religioznih razmer, ki so zaznamovale Perzijo na prelomu iz 11. v 12. stoletje, tako trčita dva svetova.

Snežana Brumec
Fotografija: osebni arhiv
Snežana Brumec Fotografija: osebni arhiv

AirBeletrinin podkast: beremo s Snežano Brumec

Maja Čakarić Klara Škrinjar v Panorama

Skoraj sto let po smrti je izjemen, če ne celo najboljši jugoslovanski letalec svoje generacije, Alojzij Knap, ostajal le v spominu sorodnikov, ki so ga preživeli. Zdaj spet svobodno »leti« v biografskem romanu pranečakinje Snežane Brumec. O knjigi Eden izmed nas sta se z njo pogovarjali Maja Čakarić in Klara Škrinjar.

Žrtve holokavsta v Auschwitzu.
Fotografija: Wikipedija
Žrtve holokavsta v Auschwitzu. Fotografija: Wikipedija

Nagovor Arnona Grunberga ob Dnevu spomina 4. maja 2020

Arnon Grunberg v Panorama

4. maja na Nizozemskem obeležujejo Dan spomina, nacionalni praznik v spomin vsem žrtvam druge svetovne vojne. Na osrednjem trgu De Dam kralj položi venec pred vojni spomenik, De Nieuwe Kerk pa je prizorišče slovesnosti, ki se je udeležijo diplomati, politični vrh, kulturniki in druge pomembne osebnosti nizozemske družbe. Zaradi epidemije je letošnja slovesnost potekala brez občinstva, prenašala pa jo je nacionalna televizija. Vsako leto k nagovoru na svečanosti povabijo pisatelja ali pisateljico in letos je ta čast doletela Arnona Grunberga.

Kako ste napisali kresnikovega finalista?

Kako ste napisali kresnikovega finalista?

AirBeletrina v Vprašanja

Dve pisateljici in tri pisatelje, ki so se s svojimi romani znašli med finalisti za Delovo nagrado kresnik za najboljši roman leta, smo povprašali, kako so to literarno delo napisali: kakšne so bile inspiracije, kako je potekalo pisanje, kakšnih načel so se držali, kje so naleteli na pasti in težave … Dobitnika nagrade bodo razglasili pojutrišnjem na ljubljanskem Rožniku.

Angel smrti Josef Mengele je na sredini.
Angel smrti Josef Mengele je na sredini.

Mračno potovanje doktorja iz Auschwitza

Valentina Plahuta Simčič v Panorama

Knjiga se ukvarja z begunskim življenjem enega najbolj notoričnih zločincev vseh časov, Josefa Mengeleja. Kljub temu da gre za medijsko precej eksplatirano temo, pa očitno še vedno buri domišljijo, morda tudi zato, ker se je okoli njegovega življenja spletlo toliko neverjetnih, tudi neresničnih zgodb. Najbolj pa zagotovo zato, ker gre za človeka, ki pooseblja zlo nacističnega uničevalskega projekta.