Seznam člankov

Marko Radmilovič
Fotografija: arhiv Beletrine
Marko Radmilovič Fotografija: arhiv Beletrine

AirBeletrinin podkast: beremo z Markom Radmilovičem

Maja Čakarić Klara Škrinjar v Podkast

Najbrž se ne da več spregledati, da iz zemlje že kar pospešeno lezejo prvi znanilci pomladi. Prav v tem času pa bi pa na plano počasi že lahko stopali tudi znanilci v človeški podobi - kolesarji. Toda tudi njih krizni ukrepi zdaj bolj zadržujejo v stanovanjih. Obstaja pa kolesar, ki ukrepom in tudi virusom brez težav kljubuje. To je kriminalni roman Kolesar Marka Radmiloviča.

Vsi doma - naslovnica časopisa La Repubblica.
Fotografija: Wikipedija
Vsi doma - naslovnica časopisa La Repubblica. Fotografija: Wikipedija

Zapiski iz karantene

Valentina Plahuta Simčič v Kolumna

Milo rečeno, čudni časi so. Misli v glavi je težko sestaviti skupaj, čeprav se večinoma vrtijo okoli ene same stvari. Koronavirusa. Tu je nekaj mojih zmedenih misli o situaciji, v kateri smo se znašli.

Blaž Iršič
Fotografija: Maj Pavček, © LUD Literatura
Blaž Iršič Fotografija: Maj Pavček, © LUD Literatura

Knjiga priznanj: Blaž Iršič

AirBeletrina v Panorama

Šentjernejčan Blaž Iršič (1983) je s poezijo, ki je brutalno iskrena, provokativna in svobodna, prinesel nov veter na slovensko literarno sceno. Prva knjiga, Poezija za avtomehanike, mu je prinesla nominacijo za Jenkovo nagrado. Pred nekaj meseci je pri založbi LUD Literatura izšla njegova druga zbirka z naslovom Človek pod luno.

Ada Škerl in njena partnerica Sonja Plaskan leta 1952 na Bledu.
Ada Škerl in njena partnerica Sonja Plaskan leta 1952 na Bledu.

Kako priti do koščka raja

Veronika Šoster v Refleksija

Izbor poezije Ade Škerl z naslovom Speči metulji, ki je izšel pri Mladinski knjigi, obsega tri zbirke, sto novih pesmi iz zapuščine, dve avtopoetski razmišljanji, nekaj fotografij, spremno besedo Tanje Petrič, zapis Iva Svetine in bibliografijo. Po mnenju Veronike Šoster je res zgledno zastavljen.

Atenska kuga, slika flamskega slikarja Michaela Sweertsa, (nastanek 1652-54).
Atenska kuga, slika flamskega slikarja Michaela Sweertsa, (nastanek 1652-54).

Šest knjig o epidemijah

AirBeletrina v Seznami

Nekatere knjige o pandemijah se trenutno po zaslugi virusa covid-19 odlično prodajajo. Angleški prevod Camusove Kuge je Penguin ponatisnil, prodaja te knjige se je potrojila tudi v Italiji. Triler Deana Koontza z naslovom The Eyes of Darkness, v katerem se pojavi virus z imenom 'Wuhan-400' in ki naj bi napovedoval epidemijo Covid-19, pa se je povzpel na tretje mesto najbolj prodajanih knjig na Amazonu, prodaja elektronske verzije knjige je v treh tednih poskočila za kar 3000 odstotkov.