Seznam člankov

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

10 knjig, ki »dišijo« po jeseni

Samanta Coraci v Seznami

Jesen. Čas, ko se listje pisano obarva, zrak postaja hladnejši in dnevi se krajšajo. Čas, ko se svet začne umirjati in s seboj prinese mir za branje pod odejo, kar je idila vsakega knjigoljuba. Medtem ko poletje izkoriščamo za lovljenje sončnih žarkov, je jesen letni čas, ko doma preživimo vedno več časa, kar lahko izkoristimo za branje knjig. Izbrala sem deset knjig, ki tako kot barvito padlo listje dišijo po jeseni, saj med svojimi listi skrivajo čarobnost, značilno za ta letni čas.

Ameriško bombandiranje Nemčije med drugo svetovno vojno.
Fotografija: Wikipedia
Ameriško bombandiranje Nemčije med drugo svetovno vojno. Fotografija: Wikipedia

Povračilo (odlomek)

Gert Ledig v Panorama

Leta 1956 izdani roman Povračilo nemškega pisatelja Gerta Lediga s kratkimi, nepopustljivimi in kot britev ostrimi stavki naslika silovito, grozovito, morečo izkušnjo v zbombardiranem mestu. V hitrem tempu srečujemo »junake« zgodbe, v kateri so vsi poraženci. Brezkompromisna pripoved ima en sam cilj: vzbuditi gnus do nečloveške brutalnosti vojne.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Brigada Virus naznanja in poziva

Dušan Merc v Kolumna

»Človeški osebki že nosijo maske, zaprte imajo kljune. Končno! Nagobčniki so učinkoviti, delujejo – zato je pravi čas. Končni obračun, o katerem so sanjali vsi veliki voditelji, mnogi so bili na robu uresničitve svoje prave, utemeljene vizije o pravični, pravi, edino možni družbi – pa nekako po čudežu niso uspeli – je končno pred nami,« piše v svoji kolumni Dušan Merc.

Louise Glück

Fotografija: Wikipedija
Louise Glück Fotografija: Wikipedija

Pesem Louise Glück

AirBeletrina v Panorama

Ameriška pesnica Louise Glück je dobitnica Nobelove nagrade za literaturo 2020. Švedska akademija jo je nagradila za "za nezgrešljiv poetični glas, s katerim z ostro lepoto naredi posameznikovo eksistenco univerzalno." V slovenščino je del njene poezije prevedla Veronika Dintinjana, izšla je pri Mladinski knjigi v zbirki Nova lirika leta 2011 pod naslovom Onkraj noči. Z dovoljenjem Mladinske knjige objavljamo eno pesem.

Fotografija: Nika Prusnik Kardum
Fotografija: Nika Prusnik Kardum

Pismo tebi, ULAY, in vsem tvojim Drugim.

Nika Prusnik Kardum v Refleksija

»2. marca 2020 si umrl, Frank Uwe Laysiepen. Ulay je umrl. Ulay je umrl. Ulay je umrl – edini jasni stavek, ki sem ga od takrat zmogla zapisati na moder kvadraten listič. Vse ostalo, kar sem zapisala, več deset dokumentov, nedokončanih, razdrobljenih, neusmerjenih, pluje v neotipljivem Tarkovskovskem oceanu s svojo zavestjo in v meni oživlja tvoje umrlo telo.«