Seznam člankov

Vojka Svetel, družinski arhiv
Vojka Svetel, družinski arhiv

Chanel No. 5

Ana Svetel v Kolumna

»Te moti, če se Mahler pelje z nama?« Čeprav se je čas od zadnjega srečanja meril že v letih, je bilo, kot da bi se komaj dobro poslovila. »Nikakor, vesela bom njegove družbe.« Neroden, hlasten objem čez prestavno ročico, »Oprosti, da sem pozna, sušila sem si lase,« nagrmadene besede, kako si, lepo te je videti, tako sem te vesela. Nato navzkrižno zasliševanje v kontrapunktu z oživljenimi spomini. Trkanje na tvojo učilnico, kjer vadiš. Ali obratno. Tvoje žvižgajoče melodije med hojo po stopnicah, zimski večeri, ko nas hišnik pomeče iz šole, skupen del poti proti domu. Si še zmeraj žvižgaš po akustičnih hodnikih?

Ta veseli čas filmskega leta

Ta veseli čas filmskega leta

Luka Benedičič , Tomaž Rode v Montaža

November je čas, ki ga filmski ljubitelji pričakujemo s skoraj tolikšnim zanosom kot božične ali novoletne praznike. Festival Liffe se bo letos odvijal med 7. in 18. novembrom, večinoma v ljubljanskih kinematografih, projekcije pa bodo tudi v Celju, Mariboru in Novem mestu. Tudi letos bodo filmi razdeljeni v že znane kategorije; Retrospektiva bo posvečena češkemu novemu valu, v fokusu pa bo delo nemškega režiserja Christiana Petzolda.

Prizor iz filma Sodnica
Prizor iz filma Sodnica

Ko bom prekoračila štirideseto, bom imela takšno frizuro kot Emma Thompson, ali poezija na platnu …

Gabriela Babnik v Montaža

Na poti v New Delhi sem si v ruzak zatlačila romana Veliborja Čolića Sarajevski omnibus, ki pa se mu na letalu nisem mogla prav posvetiti. Med potovanjem si knjige vzamem s seboj kot nekakšno varovalo pred dolgčasom. Če imam dovolj miru in je trenutek pravi, začnem opravljati obred: v roke vzamem svinčnik in začnem hlastno počrtavati. Občudujem pisatelje, ki lahko pišejo kjerkoli, toda sama lahko samo berem kjerkoli.

Ilustracija: Ana Baraga
Ilustracija: Ana Baraga

Tradicionalni natečaj za kratko zgodbo 2018

AirBeletrina v Panorama

AirBeletrina tudi letos razpisuje tradicionalni natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Rok za oddajo prispevkov je 3. december 2018. Peterica finalistk in finalistov bo o svoji uvrstitvi v veliki finale obveščena najkasneje 10. decembra 2018. 13. decembra 2018 se bodo vsi finalisti predstavili na zaključnem večeru v kavarni SNG Drama Ljubljana, kjer bo tudi razglašen(a) avtor (avtorica) zmagovalne zgodbe. Sledila bo zabava. SAVE THE DATE.

Foto: Peter Uhan, SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan, SNG Nova Gorica

Ženska na prelomu

Nika Vrabec v Montaža

Pod prevod monodrame Jeana Cocteauja Človeški glas (La Voix humaine, 1930) se je podpisal Marko Bratuš, uprizoritev na malem odru pa je nastala pod režijsko taktirko režiserke Ajde Valcl (r. 1981), ki je že večkrat sodelovala v novogoriškem teatru. V »Intimni igri poslavljanja«, kot je drama podnaslovljena, nastopa Helena Peršuh kot Ona.