Seznam člankov

Mlade kritike (Aleš Čeh, Katarina Gomboc in Marta Rataj)

Mlade kritike (Aleš Čeh, Katarina Gomboc in Marta Rataj)

AirBeletrina v Kritika

Objavljamo kritike, prispele na natečaj Mlada kritika, organiziran v okviru Festivala Pranger, festivala pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije (v sodelovanju z Radijem Študent in Društvom slovenskih literarnih kritikov). Zmagovalec natečaja je po izboru žirije, ki so jo sestavljali Goran Potočnik Černe (Festival Pranger), Matjaž Zorec (Radio Študent), dr. Aljoša Harlamov (AirBeletrina) in Veronika Dintinjana (Društvo slovenskih literarnih kritikov), postal Aleš Čeh.

Osemdeseta niso bila zlata in devetdeseta ne siva

Osemdeseta niso bila zlata in devetdeseta ne siva

Gabriela Babnik v Kritika

“V devetdesetih smo pisali kot nori,” mi je pesnica in gejevska aktivistka Nataša Velikonja dejala skorajda v opravičilo, ko mi je v roke potisnila več kot štiristo strani obsegajočo zbirko kolumn, esejev, časopisnih zapiskov, ki nosi poveden naslov – Devetdeseta (Zbirka Vizibilija, Škuc, 2017). Predstavljam si, da avtorica ne bi šla v ta projekt, če se ji v pogledu nazaj ne bi odkrilo, da so zapisi na nek način vizionarski, predvsem pa kljub izhajanju iz lokalitete, torej specifične situacije v Sloveniji v devetdesetih, ne bi nosili univerzalistične poante. To je seveda povnanjeni vidik, ki se tiče odnosa med državo, če ne že javnim prostorom nasploh, in seksualnim vedenjem p

Yin Xiuzhen: Prenostna mesta, 2010
Yin Xiuzhen: Prenostna mesta, 2010

Domačnost tujine, tujost doma

Nena Močnik v Dom in svet

Na Finsko sem se preselila v koledarski pomladi, marca. Ob vročini in prebolevanju gripe sem po ledenem dežju in proti vetru hodila ure in ure, da bi našla svoj dom. Še preden sem ga našla, sem morala na službeno pot na Sicilijo, v begunsko-migrantski center, kjer sem na pol omotična od zdravil še kar solidno izpeljala trening.

Henri de Braekeleer: Flamski vrt
Henri de Braekeleer: Flamski vrt

Več zelenjave za samozaposlene v kulturi

Andrej E. Skubic v Kolumna

Že skozi dve nadaljevanji pleteničim o svojih otroških tekstih – ne ker bi mislil, da imajo kakršnokoli vrednost razen nostalgično-zabavne. Pravzaprav hočem skoznje nekako premleti, v čem je sploh fora; kaj je to, kar počnem, in zakaj. In obljubil sem nadaljevanje s svojo naslednjo fantazijsko fazo, Deep Purpli, Motorhead, dolgo čupo, usnjem in neti. Ampak vskočil mi je neki pogovor na to temo – kaj sploh počnem – zaradi katerega bom naredil majhen ekskurz. Torej, denim and leather naslednjič. S tastom sva namreč imela spet eno od najinih občasnih razprav o vrtnarjenju.

Sylvia Plath na plaži leta 1953
Sylvia Plath na plaži leta 1953

Sopotnica čustev

Nadina Štefančič v Refleksija

»Ženska sem. Rada imam trivio,« priznava ameriška pesnica Sylvia Plath v intervjuju z BBC-jem leta 1961, dve leti pred smrtjo in štiri pred slavo. Verjetno bi jo kar presenetilo, če bi izvedela, kako rada ima trivio šele njena zgodovina. Malo je žensk, katerih življenje in delo bi truma biografinj in biografov, feministk in feministov, akademičark in akademikov desetletja raziskovala s takšno gorečnostjo in samoupravičenostjo – vse od stikanja po umazanem spodnjem perilu britanskega pesnika Teda Hughesa, n