Seznam člankov

Renate in Samo Rugelj
Fotografija: Ana Kovač
Renate in Samo Rugelj Fotografija: Ana Kovač

Domača knjižnica: Renate in Samo Rugelj

Neža Mrevlje v Panorama

Za založnika, urednika in pisca, zakonca Rugelj, kot pravita »knjige niso fetišizem, za nas je domača knjižnica mentalni fitnes, laboratorij in delavnica. Knjige so za nas delovno orodje, s katerim poskušamo v Sloveniji tudi sami ustvarjati dodano vrednost.« Knjige v njunem domu zapolnjujejo skoraj vse prostore, pri impresivnem obsegu in vsebini, pa je posebnost Rugljeve domače knjižnice tudi ta, da je ena redkih zasebnih, ki je tudi katalogizirana.

Fotografija: Wikipedija
Fotografija: Wikipedija

Optimisti, sanjači, norci, socialni utopisti

Mojca Pišek v Kolumna

Mojca Pišek v svoji kolumni piše o colivingu in coworkingu, a njeno razmišljanje se kmalu spremeni v razmislek o tem, kako bistveno različno se na svet okoli sebe odzivajo njeni slovenski in neslovenski prijatelji.

Deset nepozabnih literarnih mam

Deset nepozabnih literarnih mam

Valentina Plahuta Simčič v Seznami

Mama je ena sama, pravi ena od pesmi, niso pa vse mame enake. V literaturi najdemo pravo zakladnico različnih materinskih literarnih likov. Nekatere so svetnice, druge pošasti, tretje nekje vmes. Mesto matere je tako pomembno v drami, ki ji pravimo človeško življenje, da so le redke literarne zgodbe povsem brez njih. Za materinski dan smo izbrali deset nepozabnih literarnih mam.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Če bi bil jaz Tomaž Šalamun

Adam Zagajewski v Panorama

Iz Poljske je prišla žalostna vest, da je umrl Adam Zagajewski. Bil je eden najpomembnejših poljskih pesnikov, njegova poezija in eseji so bili prevedeni v mnoge svetovne jezike. Dobil je številna ugledna priznanja in nagrade, med drugim leta 1996 nagrado vilenica. Objavljamo njegovo pesem.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Ono

Milan Jesih v Panorama

Objavljamo nekaj pesmi Milana Jesiha, ki bodo objavljene v zbirki Namreč. Gre za avtorjevo trinajsto knjigo pesmi, izšla pa bo jeseni pri Beletrini. Kot pravi založnik, je avtor v tej precej zajetni knjigi grozljivih in zabavnih, modrih in frivolnih pesmi nezgrešljivo prepoznaven, pa vendar svež in presenetljiv.