Seznam člankov

Lucijan Zalokar na članskem evropskem prvenstvu.

Fotografija: osebni arhiv
Lucijan Zalokar na članskem evropskem prvenstvu. Fotografija: osebni arhiv

Največji užitek sledi po teku, polnem trpljenja

Valentina Plahuta Simčič v Panorama

Lucijan Zalokar je mlad novinar Dela, je pa tudi atlet, tekač, član celjskega Kladivarja. Svojo prvo knjigo z naslovom Tek na robu živčnega zloma (UMco, 2020) je napisal, ko se je Slovenija med epidemijo koronavirusa spomladi letos prvič zaprla v karanteno. Gre za esejistično pripoved, ki tek zajema iz različnih zornih kotov.

Salvador Dalí, Veliko masturbator, 1929.
Salvador Dalí, Veliko masturbator, 1929.

Praznina seksualnega pomena

Davorin Lenko v Kolumna

Pisatelj Davorin Lenko pravi, da se z erotiko in spolnostjo praktično poklicno ukvarja, a o vsem skupaj nima pojma. Govoriti o spolnosti je težko delo. Temu je posvetil večji del svoje pisateljske moči in ko pogleda nazaj, ni posebej prepričan, da mu je kakorkoli zares uspelo. Zato se mu zdi pomembno, da zapolnimo, ali vsaj zakrpamo, luknje seksualnih pomenov naših življenj in še posebej naših zgodb. Tam imamo namreč več kontrole.

Pri Zajčevi leseni hiški v Zgornji Javoršici je nekaj bezgovih dreves. V tem bezgovem kotu je Dane naredil klop, kmalu se ji je pridružila miza. Prva fotografija klopi in mize v bezgovem kotu je nastala, ko sta Jerneja in Dane sedela pri svojem čaju in je Janus, Jernejin sin, škljocnil: nastala je ena redkih skupnih fotografij.
Fotografija: osebni arhiv Jerneje Katona Zajc
Pri Zajčevi leseni hiški v Zgornji Javoršici je nekaj bezgovih dreves. V tem bezgovem kotu je Dane naredil klop, kmalu se ji je pridružila miza. Prva fotografija klopi in mize v bezgovem kotu je nastala, ko sta Jerneja in Dane sedela pri svojem čaju in je Janus, Jernejin sin, škljocnil: nastala je ena redkih skupnih fotografij. Fotografija: osebni arhiv Jerneje Katona Zajc

Onstran tanke črte

Jerneja Katona Zajc v Zgodba za zgodbo

Knjiga Dane Zajc V besedah ima tri avtorje: v prvi vrsti je to knjiga, v kateri in iz katere spregovori Dane Zajc, sestavljavca Jerneja Katona Zajc in Aleš Šteger pa sta poleg njegove poezije skušala bralcu predstaviti tudi njegovo življenjsko zgodbo, njegove razmisleke o pesništvu in umetnosti, o družbi in času, v katerem je živel, vse to z njegovimi lastnimi besedami, z odlomki iz dramskih, proznih in ostalih besedil.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Slovenci, korona in praznovanja

Vesna V. Godina v Kolumna

Vesna V. Godina ugotavlja, da temeljni vir okužb s korono pri Slovencih predstavljajo zasebna druženja, še posebej praznovanja, in da ljudje zavestno odločijo kršiti vladna korona priporočila. Ukrepi, ki na Švedskem in v Nemčiji delujejo, zato v Sloveniji ne delujejo. Slovencem individualna odgovornost ni prioriteta. Prioriteta jim je individualno preživetje. In kvaliteta individualnega preživetja.

Zoran Predin
Fotografija: osebni arhiv
Zoran Predin Fotografija: osebni arhiv

Samo fikcija je lahko verjetna, ker resničnost ni nikoli

Valentina Plahuta Simčič v Panorama

Eden naših najboljših glasbenikov in kantavtorjev Zoran Predin je v zrelih letih resno zastavil svojo pisateljsko kariero. Potem ko je pred nekaj leti izdal dve knjigi krajših tekstov, je to pot pred bralce stopil z zgodovinskim romanom, katerega dogajanje je razpeto med 16. in 21. stoletje. Mongolske pege so izšle pri založbi Litera, govorijo pa o usodah ljudi, vrženih v različne politične in zgodovinske okoliščine, ki jih povezuje hrepenenje po svobodi in iskanje ljubezni.