Seznam člankov

Prizor iz filma Tisto
Prizor iz filma Tisto

Tisto

Katja Perat v Dom in svet

Ko sem včeraj v eni homogeniziranih stlouiških pivnic v polmraku spremljala, kako je HBO premierno predstavil Atomic Homefront – dokumentarec o odlagališču jedrskih odpadkov, ki so nastali kot stranski (pravzaprav bistveni, a to je že druga zgodba) proizvod projekta Manhattan, nato pa po urah malomarne nočne vožnje pristali na severnem robu predmestji naše provincialne metropole, sem se nehote spomnila na to

Trši sir, mehkejši ljudje

Trši sir, mehkejši ljudje

Lena Hofman v Dom in svet

Ne verjemi, ko ti rečejo, da je San Francisco najbolj evropsko med ameriškimi mesti. V resnici te nič, kar ti povedo, ne more pripraviti na vtis. Je bizarno in eklektično, da se ti zvrti. Kot bi se različna časovna obdobja in njihovi prebivalci pomešali med sabo in ga boš razumela šele, ko se boš sprehodila skozi zajčjo luknjo.

Beletrinina ekipa na knjižnem sejmu 2017 (foto: Matej Pušnik)
Beletrinina ekipa na knjižnem sejmu 2017 (foto: Matej Pušnik)

Beletrina išče novo sodelavko/novega sodelavca!

AirBeletrina v Panorama

Beletrina išče novega stalnega sodelavca/sodelavko na področju celostne produkcije mednarodnega literarnega festivala, organizacije in izvedbe domačih in mednarodnih literarnih prireditev ter koordinacije mednarodnih projektov.

Ilustracija: Jernej Stritar, Pikto
Ilustracija: Jernej Stritar, Pikto

Gana naj gre (odlomek)

Taiye Selasi v Panorama

Na valentinovo objavljamo odlomek o ljubezni iz romana Gana naj gre Taiye Selasi. Avtorica bo čez manj kot mesec dni v sklopu festivala Fabula obiskala Ljubljano.

Foto: Katja Lihtenvalner
Foto: Katja Lihtenvalner

Hipokrizija grške družbe in odnos do žensk

Katja Lihtenvalner v Dom in svet

Življenje v okolju, ki predstavlja neko mešanico med Bližnjim vzhodom, Balkanom in Mediteranom, je kulturno bogata izkušnja. Kmalu sem ugotovila, da mi je ravno zaradi te multikulturnosti Grčija zelo pri srcu. Dosti bolj ustreza mojemu značaju. Živim po nekem nenapisanem pravilu da, ko bo “črni seznam”, kamor beležim, kar mi v tej državi ni všeč, daljši od pozitivnega, grem dalje. Na tem abstraktnem seznamu so zadeve, na katere se nikoli ne bom prilagodila, in to zavestno, denimo ignorantski odnos do narave, zanemarjanje živali, odnos do žensk itd.