Seznam člankov

Vladimir Leben in Ercigoj Art, Pasje življenje, triptih; vezene slike 2013
Vladimir Leben in Ercigoj Art, Pasje življenje, triptih; vezene slike 2013

Transcendenca in nedosežena čezvrstnost

Anja Radaljac v Refleksija

Vprašanje živali je zadnje od vprašanj zatiranih, ki se šele počasi začenja umeščati v širši družbeni prostor, ki pa se že – po zgledu praks v primerih drugih osvobodilnih gibanj – odziva z apropriacijami (predvsem veganstva, a tudi gibanj za globoko ekologijo), ki se odvijajo kot ena od oblik negacij in odporov proti tovrstnim gibanjem, saj lahko učinkovita apropriacija spodmakne temelje osvobodilnega gibanja in podtakne družbeno ustreznejše. Problem je toliko zagatnejši, ker so dikcije, prevzete od osvobodilnih gibanj in/ali teor

Prizor iz filma Življenje drugih (r. Florian Henckel von Donnersmarck, 2006)
Prizor iz filma Življenje drugih (r. Florian Henckel von Donnersmarck, 2006)

Cenzura/samocenzura

Danilo Kiš v Panorama

Ob dogajanjih v zvezi z dogodki na Poljskem, povezanimi z ukinitvijo sindikata Solidarnošć, sem prejel pismo s pečatom NIE CENZUROWANO. Kaj naj bi te besede pomenile? Menda naj bi sporočile, da v državi, iz katere pismo prihaja, cenzure ni. Toda to lahko tudi pomeni, da so šla vsa pisma, ki nimajo te oznake, skozi cenzuro, kar bi govorilo o selektivnosti uradnih organov, ki nekim državljanom zaupajo, drugim pa tega zaupanja ne izkazujejo. Obenem bi iz tega seveda lahko razbrali, da je šlo prav pismo

Prizor iz filma Svižčev dan (r. Harlod Ramiz, 1993)
Prizor iz filma Svižčev dan (r. Harlod Ramiz, 1993)

WELCOME TO MY FOOLISH DREAMLAND

Jurij Andruhovič v Panorama

Taras ima prav, ko piše Zjutraj nas ne bi smele metati pokonci budilke. Tudi brez tega je zjutraj zmeda, splošna žalost, najhujše, kar se lahko zgodi. Nujnost, da nekako preživiš prihajajoči dan, te zadrži na postelji. Priigraj si še pol ure. Premisli o videnem.

Adriana Czernin: Brez naslova, 2001
Adriana Czernin: Brez naslova, 2001

Skoraj doma: Ljubljana

Danaja Vegelj v Dom in svet

17. julija 2017 sem dobila sporočilo, v katerem me je mama v dveh preprostih stavkih obvestila, da je umrl dedek in me vprašala, če obstaja verjetnost, da odložim, karkoli pomembnega že počnem v 1200 kilometrov oddaljenem Hamburgu, in pridem domov na pogreb. Ni mi dišalo.

Razgled z vrta Ville San Michele, Capri
Razgled z vrta Ville San Michele, Capri

Dihanje in morje

Ana Svetel v Kolumna

»V trikotniku zgodba, občinstvo in pripovedovalec je težava ponavadi v slednjem,« reče Raphael, impulziven, neposreden igralec in pripovedovalec judovskega rodu. Gleda nas s svojim vztrajnim, ostrim pogledom, kakor da skuša v naše dobro zglajene opne navrtati luknjico. »Težava pripovedovalcev je, da držijo zgodbo zase, da je v resnici ne spustijo iz rok.« Sedimo v polkrogu, opremljeni z zvezki in pisali. Prišli smo se učit. »Let it go,« naposled reče.