Seznam člankov

Aleš Šteger
Fotografija: osebni arhiv
Aleš Šteger Fotografija: osebni arhiv

Aleš Šteger: »Knjiga te lahko nauči, da pri pisanju ne gre za to, kaj ti hočeš, ampak kaj ono hoče s teboj.«

Gabriela Babnik v Panorama

»Ta knjiga je bila zame dar. Presenečenje. Na nek način šele gradim odnos do nje. V začetku sem se je celo ustrašil. Za eno leto sem jo dal v predal, saj sem mislil, da bo to le zasebna zabeležka. Nikoli ni nastajala z namenom, da bi bila to knjiga,« pravi o svoji najnovejši knjigi z naslovom Pričevanje Aleš Šteger v intervjuju z Gabrielo Babnik.

Tom in Jerry. Risanka vaše in naše mladosti.

Tom in Jerry. Risanka vaše in naše mladosti.

Vesna V. Godina v Kolumna

Risanka Tom in Jerry je žrtev tega čistunstva. Čistunstva, ki je bilo sicer mišljeno dobronamerno, ki pa zato, ker ni razumelo konteksta, ni doseglo cilja, ampak kontraučinek, ugotavlja v kolumni Vesna V. Godina.

Otvoritveni dogodek Festivala upanja.
Otvoritveni dogodek Festivala upanja.

Festival, ki je zadel živec časa

Valentina Plahuta Simčič v Panorama

Karantena zaradi epidemije nevarne nalezljive bolezni je lahko čas, na katerem poganjajo temna občutja tesnobe, panike, osamljenosti in obupa, lahko je tudi čas za ustvarjalnost, refleksijo in nove začetke. Prav v tem smislu je situacijo, v katero smo vrženi v zadnjih mesecih, razumela založba Beletrina, ki je v času, ko je večina kulturnih organizacij zaprla svoja vrata, zagnala Festival upanja, spletni dogodek, ki je postal prava uspešnica.

Pandemija, zlati čas za branje in e-knjige

Pandemija, zlati čas za branje in e-knjige

Eva Premk Bogataj v Panorama

V času karantene, ko so bile knjižnice in knjigarne zaprte, je bil edini način, da si izposodimo ali kupimo elektronsko knjigo v slovenskem jeziku 24 ur na dan, 7 dni v tednu, od koderkoli na svetu – Biblos. Od sredine marca Biblos beleži eksponentno rast izposoje, ki verjetno napoveduje tudi dolgoročne spremembe bralnih navad. Pogovarjali smo se z Markom Hercogom, tehničnim direktorjem Beletrine, ki je v Sloveniji največji strokovnjak za področje e-knjige.

Knjižnica Suzane Tratnik na posnetku, narejenem preko Skypa.
Fotografija: Ana Kovač
Knjižnica Suzane Tratnik na posnetku, narejenem preko Skypa. Fotografija: Ana Kovač

Domača knjižnica: Suzana Tratnik

Neža Mrevlje v Panorama

Današnja domača knjižnica Suzane Tratnik, letošnje nominiranke za nagrado kresnik, je začela nastajati, ko se je pisateljica in prevajalka zaradi študija humanistike preselila v Ljubljano. Z njo je povezana njena osebna zgodovina, med (i)zbranimi deli pa so tudi revije z zgodovinsko in raziskovalno vrednostjo.