Seznam člankov

Jason deCaires Taylor: Podvodni muzej, Granada
Jason deCaires Taylor: Podvodni muzej, Granada

Iščoč tišino – refleksija o(b) predstavi Pod vodo

Anja Radaljac v Refleksija

Komentarjev in kolumn o prekarstvu, preutrujenosti, izgorelosti, družbenih pritiskih … je toliko, da generalizacije (»Ah, gotovo samo še ena kolumna o prekarstvu, preutrujenosti, izgorelosti, družbenih pritiskih!«) skorajda postajajo povsem legitimen odziv – obenem pa je govor o teh vprašanjih (nedvomno ne nepomembnih ali nevrednih (dodatne) pozornosti) s tem vse težji, ker se ga odpravlja kot »že slišanega«; da ostaja preslišan, se – očitno – ne zdi bistven podatek.

Out of the Woods, Taylor Swift
Out of the Woods, Taylor Swift

Tuliti na drevo

Lilija Gazizova v Panorama

Kako si želim, splezati na drevo in tuliti na luno, ali obratno: splezati na luno in tuliti na drevo. Tuliti s tako tesnobo, da bi matere, medtem ko spravljajo otroke spat, zašepetale: Obvaruj, Bog, otroke take ljubezni. In da bi starci, ki berejo molitve, zmajali z glavami.

Sami naši! Beletrina na knjižnem sejmu

Sami naši! Beletrina na knjižnem sejmu

AirBeletrina v Panorama

Za Beletrino založba niso samo knjige – ampak so tudi ljudje. Predvsem ljudje, ki imate radi dobre knjige in tisti, ki dobre knjige ustvarjajo; pišejo ali prevajajo. Zavedamo se, da naše delo tako brez enih kakor tudi brez drugih ne bi imelo smisla. Čeprav prvovrstna literatura ne potrebuje nagrad, smo vendarle veseli, ko naše avtorice in avtorji dobijo priznanje. Letos smo izdali kar pet nagrajenih knjig, tako da se nam je zdelo, da odlikovanja – enega za drugim, dobivajo sami naši. Naše avtorice in avtorji, s katerimi je privilegij delati. Naše bralke in bralci, za katere vse to počnemo.

Zanikanje utelešenja

Zanikanje utelešenja

Urša Zabukovec v Kritika

Dve ključni odliki zbirke kratkih zgodb Razvezani Ane Schnabl sta njena obseg in kompozicija: kratek obseg nam omogoča, da knjigo pogoltnemo na dah, s čimer se v našo zavest globoko vtisne smiselno zaporedje zgodb, ki gradijo tragično arhitektoniko dogajanja. Še zlasti, če to dogajanje motrimo skoz prizmo nenehnega boja med telesom in psiho (jezikom, mislimi, podobami).

Ilustracija: Ana Baraga
Ilustracija: Ana Baraga

IŠČEMO SODELAVKO/SODELAVCA – GRAFIČNO OBLIKOVALKO/OBLIKOVALCA

AirBeletrina v Panorama

Beletrina, ki je v letu 2016 obeležila 20-letnico svojega delovanja, nedvomno velja za eno večjih in pomembnejših slovenskih založb, ki s svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom, tako leposlovnim, kot esejističnim in humanističnim, ostaja eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja v Sloveniji in širši regiji. Beletrina poskrbi za izdajo več kot 50 naslovov letno v knjižnih zbirkah Beletrina, Koda in Posebne izdaje.