Seznam člankov

Ilustracija: Lucija Jelenko
Ilustracija: Lucija Jelenko

Moja

Lucija Jelenko v Dom in svet

Letenje je razgaljeno hrepenenje, pomislim in se ranljiva zavem, da bi nas v neki prikrojeni stvarnosti že otroški smeh na sosednjem sedežu vse pometal v pogubo. Malce nelagodno, morda pa tudi pomirjeno, se obrnem nazaj k mreži luči, ki kovinske škatlice, navidez ujete v času, odrešuje bližajoče se teme. Oblivajo jih estetsko izpraznjene zaplate zemlje, ki tiho odzvanjajo našo patetiko — kako ničemur ne zmoremo zares pogledati v oči, dokler ni podrejeno. Tam pa, kjer otrok s prsti zariše po steklu, te majhne, brezskrbno razmetane smreke. Zamižim v spomin občutka ravnih trepalnic, ki so njen pogled vedno silile v pritlehno mehkobo, na svoji roki. Svetle proge nad boki, kjer se je omejena prožnost kože morala predati rasti. Dolina med prstancem in mezincem

»Dobesednost [kot] proces neskončnega širjenja pomenov«

»Dobesednost [kot] proces neskončnega širjenja pomenov«

Anja Radaljac v Refleksija

Poezija – in misel – Jureta Detele presunljivo ustrezata sedanjemu družbenemu momentu; Detela je v svoji poeziji raziskoval možne odnose do »bitij iz tujih svetov« in v svoji misli izražal nujo po solidarnosti. Njegove nedavno izdane Zbrane pesmi 1 in 2, ki jih je po dvajsetih letih intenzivnega, natančnega preučevanja Detelove poezije zbral in uredil Miklavž Komelj, zajemajo opus, ki s seboj prinaša izjemno lucidnost ter nič manj kot alternativno tvorjenje svetov.

Jurij Andruhovič na festivalu Dnevi poezije in vina (foto: Matej Pušnik)
Jurij Andruhovič na festivalu Dnevi poezije in vina (foto: Matej Pušnik)

Jurij Andruhovič: Ukrajinci smo, kot se v angleščini reče, »under reported«

Katarina Gomboc v Panorama

Jurij Andruhovič (1960) je s svojimi deli Ukrajino postavil na literarni zemljevid Evrope. Književnost v ukrajinskem jeziku, ki prej ni doživljala zasluženega odmeva, je z njegovimi deli, zlasti s prvimi daljšimi proznimi teksti, kot so Rekreacije (1992), Moskoviada (1993) in Perverzija (1996), postala prepoznavnejša širom po Evropi, Andruhovič pa je prejel številne ugledne domače in tuje nagrade, med drugim literarno nagrado vilenica 2017, ki si prizadeva vzpostaviti se kot srednjeevropska Nobelova nagrada za književnost.

Foto: Matej Pušnik
Foto: Matej Pušnik

Odgovor Goranu Vojnoviću

Peter Rak v Refleksija

Pretekli teden je Goran Vojnović napisal komentar na zapis Petra Raka, ki je bil objavljen v Delu. Peter Rak mu je odgovoril, Goran Vojnović je repliciral in zdaj vnovič odgovarja Peter Rak. Kdo pravi, da so pisma iz mode!?

Curzio Malaparte, 1934
Curzio Malaparte, 1934

Izdajstvo inteligenta

Rok Plavčak v Refleksija

Prvo polovico dvajsetega stoletja je evropsko civilizacijo zaznamovalo, kot je v svojčas slavnem delu La trahison des clercs (1927) utemeljeval francoski pisatelj in filozof Julien Benda, »izdajstvo inteligentov«. Intelektualci, umetniki in razumniki vseh dežel so se namesto kritični presoji predajali slepim in iracionalnim političnim strastem, zlasti politični strasti nacionalizma. Med »inteligente«, ki so zagrešili izdajstvo zoper poklicanost intelektualcev, nedvomno sodi tudi italijanski novinar, pisatelj, dramatik in režiser Curzio Malaparte.