Seznam člankov

Solange (prizor iz videa Cranes in the Sky)
Solange (prizor iz videa Cranes in the Sky)

Solange: Ko utrujenost postane milost

Ana Schnabl v Panorama

Popularna glasba je glasba zmagoslavja. Taylor Swift bo vsako propadlo ljubezensko razmerje pretvorila v pripoved o uspešnem premagovanju stiske (»She lost him, but found herself.«). Beyoncé bo pripravila album o prevari, v katerem razplamtela bolečina in jeza umanjkata, saj se je treba precéj posvetiti opolnomočenju, dvigniti orožje, še preden prevarana ženska zares zbere moči (C'mon, ladies, now let's get in formation). Adele bo žalostna samo zato, da nam pove, da je zdaj čisto okej, da se je z izgubo ljubimca pomirila. Dramaturgija življenja, ki pozna zaplet, razplet in obvezno poanto: »I'm over everything now. I'm strong. I'm alive.« Popularna glasba vsebuje vse, kar imamo ljudje radi in kar mislimo, da potrebujemo. Z razpleti in poantami osmišljamo trpljenje, nahranimo upanje in vzdržujemo energijo za prilaščanje prihodnosti. Odgovor na vprašanje »Are we out of the woods yet?« mora biti pritrdilen. Na koncu vendar mora čakati lepota in spokoj.

Valvasorjev bakrorez Ljubljane, 1689
Valvasorjev bakrorez Ljubljane, 1689

Osnove ljubezni in zla (odlomek)

Jurij Hudolin v Panorama

ečino let samostojne Slovenije sem preživel v središču Ljubljane, najprej na Gradaški ulici, potem na Kristanovi ulici, na Križevniški ulici, na Igriški ulici in na Vožarskem potu, zadnje desetletje pa na Mestnem trgu, vis – a – vis Mestne hiše, v Souvanovi hiši in v bližini opevanega ljubljanskega župana – Trgovskega potnika, ki sem ga hočeš nočeš naključno srečal skoraj vsak dan, kakor tudi okrog njega skakljajoče makakije. Nikoli ne bom razumel tega, da ljudje opravičujejo podrejanje goljufom z opravičilom, da potrebujejo varno službo in še bolj sem zmajeval z glavo, ker so bili skrivaj ponosni, da se podrejajo papirnato in od državljanov žegnano tretjemu najmočnejšemu človeku v državi, ljubljanskemu županu, ki politiko jemlje samo in zgolj kot trg

Ilustracija: Hana Stupica
Ilustracija: Hana Stupica

Za živali gre: Kako sem postala veganka

Anja Radaljac v Kolumna

16. 8. 2003 ob 21:16 sem začela pisati svoj – tako sem ga takrat naslavljala – elektronski dnevnik. To so bili še stari, skorajda analogni časi, na računalniku sem imela Windows 2000, monitor pa je bil tisti škatlasti, v sivkasti barvi. Kajpak elektronski ni pomenilo nič drugega kot preprosto to, da sem ga pisala na računalnik. V Word. Silno v redu se mi je zdelo – in tega tudi nisem pozabila omenit – da lahko, ko pišem, vsakokrat menjam barvo zapisa!

Prizor iz filma Združene države milosti
Prizor iz filma Združene države milosti

Ženske na hladnem

Jure Ramšak v Montaža

Komaj se je dobro začela koledarska jesen, ko je v Piranu že zapihal hladen veter s celine. Pa ne mislim rahle sapice na Punti, ampak hlad, ki je zavel iz podob vzhodnoevropske zime v dveh poljskih filmih, ki si ju je bilo mogoče ogledati na 7. ediciji Festivala evropskega in mediteranskega filma. Gre za jagodni izbor s festivalov v Berlinu, Cannesu, Park Cityju (Sundance), Benetkah, Sarajevu in še od kod, kjer premiere doživljajo težkokategorniki, ki v tako široko programski usmeritvi, kot je »Evropa« ali »Mediteran«, res nimajo prav dob

Prizor iz filma I'm not there (r. Todd Haynes, 2007)
Prizor iz filma I'm not there (r. Todd Haynes, 2007)

Nobelova nagrada za svobodo

Nadina Štefančič v Refleksija

Jean-Paul Sartre je leta 1964 zavrnil Nobelovo nagrado za literaturo. Pisatelj se mora po njegovem upreti, da bi ga povezovali v in z institucijo, tudi če se to zgodi v častnih okoliščinah, kot je takšna nagrada. S sprejetjem sebe med nobelovce bi svoje bralce izpostavil pritisku, ki ga ni želel. Rečeno v sodobnejšem jeziku: Sartre ni želel biti del #squada. Nobenega. Pisati je zanj pomenilo zahtevati svobodo, kar bi povezava z institucijo omejila. V svojem eseju Kaj je literatura?