Seznam člankov

Andrej Skubic prižiga kres, 2000
Andrej Skubic prižiga kres, 2000

In imaš nagrado

Andrej E. Skubic v Kolumna

V prejšnjem tekstu sem čudež, ko avtorju izide prva knjiga, vzporedil z rojstvom prvega otroka – s šokom, ki mora šele priti za tabo. Nisem mislil na ljudi, ki knjigo napišejo po službeni dolžnosti ali z določenim konkretnim namenom – mislim na ljudi, ki so zase o nečem takem sanjarili že vse od otroštva; z izidom knjige kot nekega ideala lastne fantazije, lastne misli, tudi če ne veš, kam ta fantazija sploh pelje. In se potem pri dobrih tridesetih letih znajdejo pred produktom. Vsak tak porod se zgodi v kontekstu. Torej, nekaj več o kontekstu rojstva omenjenega prvenca nesrečnega videza.

Ilustracija: Ana Baraga
Ilustracija: Ana Baraga

Kaj bomo brali v letu 2018? (1)

AirBeletrina v Panorama

Dobrodošli v 2018! Ste uspeli zadihati? Mi komaj. Lansko leto je bilo pestro in področje literature ni bilo nobena izjema, a kaj dosti časa za počitek si strastni bralci pač ne boste mogli vzeti, saj nas založbe že zasipajo z naslovi, ki jih bodo izdale v letošnjem letu. Vas zanimajo kriminalke, kolumne, teorija? Za vas smo izbrskali čisto vse! Zaradi pomanjkanja prostora smo se sicer, tako kot preteklo leto, pri vseh založbah omejili na pet naslovov, a verje

#timesup
#timesup

Facebook status, 10. januar 2018

Eva Mahkovic v Panorama

če si selfie-girl, si self-obsessed. če si no-selfie-girl, si zagrenjena in so tvoje fotke dolgočasne. če si girly girl, si trapa, ki promovira patriarhat. če si tomboy, bi morala biti girly girl. če se raje družiš z ženskami, se jih pazi. če se raje družiš z moškimi, nisi supportive. če nosiš pete, se preveč trudiš. če ne nosiš pet, bi jih lahko.

Prizor iz filma Družina
Prizor iz filma Družina

Družinski verizem

Nejc Furlan v Montaža

Matej Rajk je bister fant iz posebne družine, nad katerega se zvrne vse. Njegovi najbližji s posebnimi potrebami, njegovo sedanje dekle, nekdanje dekle, skrb za otroka, po vrhu vsega pa še socialna služba. Okolica ga hoče narediti nenormalnega tako, da mu cel čas dopoveduje, da je normalen in da je edini v družini sposoben zaživeti sam. Kako naj se temu zoperstavi, ko nima priložnosti zaživeti svojega življenja? Vseskozi posluša, da oče in mati nista kriva, da mu ne moreta nuditi več starševske ljubezni.

Prizor iz filma Hachiko, zgodba o zvestem psu.
Prizor iz filma Hachiko, zgodba o zvestem psu.

Ta pes, tisti pes

Iva Novak v Panorama

Pes laja. Za drugo mizo v lokalu čakam Tajdo. Obred prve kave, ki mi jo zdravnik prepoveduje, po vrnitvi domov. Počasi se uskladim s temperaturo v lokalu. Čutim, da je telo preutrujeno, da bi sodelovalo pri čem drugem. Gledam psa, ki je privezan za kromiran drog, na katerem visi zamotana zastava. Luč na drogu je ravno ugasnila, dovolj svetlo je že in dobro vidim. Laja. Nikogar ne moti, čeprav je zunaj vsaj minus sedem. Prikaže se natakarica.