Seznam člankov

Ilustracija: Hana Stupica
Ilustracija: Hana Stupica

Kako postati vegan_ka (praktična navodila)

Anja Radaljac v Panorama

Zavedam se, da je sprejeti odločitev, ki poseže globoko v osebne, vsakodnevne navade, lahko težko. Ampak ne glede na lastno nekdanje (trdno) prepričanje, da tega ne bom zmogla, sem v času, ko sem opustila živalske produkte, pravzaprav uživala. Morda zato, ker sem skušala na to spremembo gledati kot na spremembo na bolje, kot poskus bolj sočutnega delovanja in kot raziskovanje nečesa novega. Nujno gre namreč za širok nabor novih vtisov in informacij, ki odpirajo tudi možnost različnim povezavam in drugim vprašanjem – odnos do okolja, delavcev, ogroženih socialnih skupin ipd. Sem pa v tistem času ogromno brskala za praktičnimi nasveti. Kar se mi zdaj zdi povsem preprosto, je bilo tedaj novo in v tem smislu 'težko'. Naj tokrat torej preidem še k praktičnemu vidiku in delim nekaj nasvetov, ki so se mi, ob lastnem spreminjanju življenjskega sloga, zdeli koristni.

(vir: Pokrajinski muzej Maribor)
(vir: Pokrajinski muzej Maribor)

Dekle s fotografije

Drago Jančar v Panorama

Objavljamo odlomek iz prihajajočega romana Draga Jančarja. Roman z naslovim In ljubezen tudi bo pri Beletrini izšel aprila; avtor ga bo 20. aprila predstavil v Mariboru, 21. aprila pa v Ljubljani.

Brigitte Bardot v Rimu 1969
Brigitte Bardot v Rimu 1969

Deklice v lahkih bombažnih oblekah

Dragan Jovanović Danilov v Panorama

V naslednjih tednih bomo objavili nekaj pesmi enega najbolj znanih sodobnih srbskih pesnikov, Dragana Jovanovića Danilova. Začenjamo z Deklicami v lahkih bombažnih oblekah - za mehak prestop v pomlad.

Bernardo Atxaga z moderatorjem Luko Lisjakom Gabrijelčičem na literarnem večeru v okviru Fabule 2017 (Foto: Matej Pušnik)
Bernardo Atxaga z moderatorjem Luko Lisjakom Gabrijelčičem na literarnem večeru v okviru Fabule 2017 (Foto: Matej Pušnik)

Bernardo Atxaga: »Če hočeš pravično družbo, se moraš boriti«

Nadina Štefančič v Panorama

V začetku je bila baskovska beseda. Vendar tega nihče ni vedel, ker je morala na prevod v angleščino čakati tisoče let, da se je rodil Jose Irazu Garmendia s psevdonimom Bernardo Atxaga; prvi v angleščino prevedeni, najbolj prodajani in tudi najbolj nagrajeni baskovski literat. Tezo, da sta bila Adam in Eva Baska, je sicer populiziral Orson Welles v svoji dokumentarni seriji »Okoli sveta z Orsonom Wellesom«, Bernardo Atxaga pa pravi, da je zgodba o Baskih kot prvih prebivalcih Evrope le baskovska romantična teatralična interpretacija. V vsakem primeru je baskovska zgodovina v nečem podobna zgodovinam staroselcev. Kakor prvi prebivalci drugih kontinentov, Indijanci in Aborigini, so bili tudi Baski žrtve imperalizma, o čemer v umetnosti priča Picassova Guernica

(Foto: Peter Uhan)
(Foto: Peter Uhan)

Knjiga priznanj: Ivana Djilas

AirBeletrina v Panorama

Ivana Djilas (1976), kolumnistka, režiserka, priseljenka, umetnica, ki v Sloveniji živi in ustvarja od leta 1999. Pred dvema letoma je za tednik Mladina spisala odmevno kolumno o neuspeli prodaji hiše vsled nasedlih kreditov, ki je na socialnih omrežjih postal prava senzacija. Letos je pri Cankarjevi založbi izšel njen izvrstni romaneskni prvenec Hiša, prozna razširitev omenjenih dogodkov.