Seznam člankov

Fotografija: osebni arhiv Jakoba J. Kende
Fotografija: osebni arhiv Jakoba J. Kende

Od doma

Jakob J. Kenda v Panorama

Jakob J. Kenda opisuje pohod po Slovenski planinski transverzali, kakršna bi morala biti: krožna. Nanjo se skupaj z otrokoma odpravi po ljubljanski pristopni poti, ko prispejo do Transverzale, pa jo uberejo v smeri proti urinemu kazalcu. Iz prijazno urbanega okolja kmalu pridejo v skoraj popolno divjino.

35. Slovenski knjižni sejem. Fotografija: Domen Pal
35. Slovenski knjižni sejem. Fotografija: Domen Pal

Kako stopiti na oder in kako sestopiti

Dušan Merc v Kolumna

Dušan Merc ob koncu Slovenskega knjižnega sejma razmišlja, kako se v današnjem času "prodajajo" pisatelji. Ker so vse pomembne in zanimive teme že zasedene, mora iznajti nove načine, s katerimi bo pritegnil pozornost. Tisto, kar je potem videti na odru, Merc ponazarja z naslovi nekaterih znanih del: Gorje pametnemu, Mrtve duše, Sejem ničevosti, Idiot, Zločin in kazen itd.

Ivo Andrić Fotografija: Wikipedija
Ivo Andrić Fotografija: Wikipedija

Misterij iz Andrićeve zapuščine

Katarina Gomboc Čeh v Refleksija

Po delu Iva Andrića Na sončni strani (Beletrina, 2019) posegamo kot po uganki, za katero že vnaprej vemo, da ji ne bomo prišli do dna. Glavno vprašanje je, zakaj roman nikoli ni izšel v romaneskni obliki oziroma kot tak sploh nikoli ni bil sestavljen ter zakaj je posamezne novele moč najti objavljene na različnih mestih po različnih literarnih revijah ali v nejasnih rokopisih.