Seznam člankov

Zakaj smo se odločili zgraditi mesto?

Zakaj smo se odločili zgraditi mesto?

Mesto knjige v Panorama

Mesto knjige je dogodekkjer se izmenjujejo ideje. Je knjižni sejem. Je mesto na katerem se odvija festival. Kjer so delavnice, kjer je glasba, kjer so okrogle mize, in predstavitve zapisanega. So tudi sprehodi, je arhitektura, je pogled na nevidno. Je utemeljevanje in odkrivanje novega prostora, je druženje, debatiranje, govorjenje in branje. O temah vse okoli nas. Je tako kot bi moralo biti. »Zgradili naj bi nekaj velikega,« nekaj … smiselnega.

Georgia on my mind

Georgia on my mind

Jakob J. Kenda v Panorama

Če bi človek menil, da se bo do začetka 3500 kilometrov dolge poti pripeljal, bi se motil: da prideš do južne začetne točke Apalaške poti, je najprej treba prehoditi pristopno pot. Ta se začenja na severu zvezne države Georgia, pri slapu Amicalola, in se od tam skoraj petnajst kilometrov vzpenja do vrha Springer Mountaina.

Knut Hamsun
Knut Hamsun

Umetnost in politika

Borut Kraševec v Refleksija

Po naključju se je prepoved koncerta hrvaškega pevca Thompsona v Mariboru časovno ujela z mojim ponovnim prebiranjem Knuta Hamsuna. Thompsona ne poznam. Slišal sem, da gre za nacionalista, ki je prepeval ustaške pesmi. Če to drži, mi prepovedi koncerta ni žal, upam pa, da zanjo obstaja pravna podlaga. Ker če ne obstaja, lahko ta gospod našo državo toži, in po svoje bo imel prav. Jasno je namreč, da se moramo zakona držati vsi in ne samo on.

»Bog, Čast, Domovina« ali »šlus, nič, konec, null, črna praznina, obup in sranje«

»Bog, Čast, Domovina« ali »šlus, nič, konec, null, črna praznina, obup in sranje«

Janž Snoj v Kritika

»Sem Konstanty Willemann, zapravljivec, kurbir in narkoman.« Te besede prihajajo iz ust protagonista doslej najuspešnejšega romana Szczepana Twardocha (1979) Morfij (Morfina, 2012), ki je avtorju poleg nagrad zagotovil zavidljiv položaj v družbi poljskih (in evropskih) pisateljev mlajše generacije. Twardochov junak ni samo hedonist, ampak tudi Nemec po očetu in Šlezijec po materi, aristokrat, dandy, srednje talentiran slikar ter do vojske zadržan bivši podporočnik devetega polka malopoljskih ulancev. Kot bi si lahko mislili, se v življenju najraje ukvarja kar sam s sabo. Nenazadnje se njegov nič kaj asketski ego v romanu znajde na preizkušnj

Ilustracija: Hana Stupica
Ilustracija: Hana Stupica

Kako postati vegan_ka (praktična navodila, drugič)

Anja Radaljac v Panorama

V marčevskih veganskih 'praktičnih navodilih', dostopnih tule, sem pisala o tistem, kar ljudem najprej pride na misel ob omembi veganskega načina življenja – rastlinski 'veganski' prehrani. V tokratnem besedilu, ki bo tudi zadnje v vrsti teh, ki so se ukvarjali s pravicami živali in veganstvom, bom na kratko spregovorila še o drugih vsakodnevnih rečeh, na katere je treba biti pri veganskem življenjskem slogu pozoren.