Seznam člankov

Filmska adapacija romana Izpovedi bleferja Felixa Krulla v režiji Detleva Bucka iz leta 2020.
Filmska adapacija romana Izpovedi bleferja Felixa Krulla v režiji Detleva Bucka iz leta 2020.

Nediskretni čar iluzije

Silvija Žnidar v Kritika

Thomas Mann (1875–1955) je gotovo eden izmed tistih pisateljev, ki ne potrebujejo kakšnega posebnega uvoda ali predstavitve. Kot klasik, kanonizirano ime tako nemške kot svetovne literature, se je v naš spomin vtisnil z deli kot so Buddenbrookovi, Smrt v Benetkah in Čarobna gora. Njegovo prozo prepoznamo po precizni, skorajda filigranski upodobitvi, vivisekciji nemške meščanske družbe turbulentne prve polovice 20. stoletja in pozicioniranju podobe umetnika znotraj (in nasproti) le-te, po rabi simboličnih likov in tropov, ki v sebi razpirajo razne filozofske, estetske koncepte in družbeno-kritične miselnosti, po zoperstavljanju apoliničnega nasproti dionizičnemu in tako dalje.

Ekranizacija romana iz leta 1995.
Ekranizacija romana iz leta 1995.

V senci zgodovine

Carlos Pascual v Panorama

Še preden sem bil prebral katero koli njegovo vrstico, me je ime Joseph Roth nenavadno začaralo. Tako kot na številne druge avtorje, ki so se spremenili v moje življenjske sopotnike, sem na Rothovo ime naletel v revijah in kulturnih prilogah časopisov, s katerimi sem – podobno kot večina Latinoameričanov moje generacije - skušal na hitro sestaviti zemljevid, ki so ga starejši od nas imenovali republika Literatura.

Knjige leta 2022, ki jih nestrpno pričakujemo

Knjige leta 2022, ki jih nestrpno pričakujemo

Ajda Vodlan v Seznami

Preteklo leto je bilo na knjižnem področju bogato, dobili smo veliko število novih knjig. In kaj nas čaka letos? Katerih knjig se veselimo in jih nestrpno pričakujemo? Čakajo nas številne zanimive izdaje, preveč za en sam prispevek, zato vam jih predstavljamo le nekaj. Vsekakor bo leto 2022 leto dobrega branja.

Katja Mihurko Poniž
Katja Mihurko Poniž

»Imeti lasten fizičen, pa tudi simbolni prostor, za ženske še danes ni nekaj samoumevnega«

Neža Mrevlje v Vprašanja

Katja Mihurko Poniž je raziskovalka ženske literarne ustvarjalnosti in predavateljica na Univerzi v Novi Gorici, avtorica in urednica več del o prezrtih, premalo poznanih in zamolčanih ženskih literarnih glasovih 19. in prve polovice 20. stoletja na Slovenskem. V svoji novi monografiji se je posvetila literarnim ustvarjalkam v svetovnem kontekstu. V knjigi Od lastnega glasu do lastne sobe: Literarne ustvarjalke od začetkov do modernizma, je tako kot pove že podnaslov, kronološko osvetlila formalne, slogovne in vsebinske raznolikosti in posebnosti avtoric v različnih družbenih in kulturnih časih ter prostorih.

Fotografija: Saša Kovačič/ Mladinska knjiga
Fotografija: Saša Kovačič/ Mladinska knjiga

AirBeletrinin podkast: beremo z Mihom Šaleharjem

Maja Čakarić Klara Škrinjar v Podkast

Tokrat smo se v podkastu oprijeli roke Pustolovca zmote, avtorja »patetičnega priročnika za razumevanje priletnega alfa samca« (izšel pri Mladinski knjigi). Izza zavese, ki je zastirala tega pustolovca, je stopil radijski voditelj, prepoznavni glas Vala 202, Miha Šalehar. Z njim smo stopili v svet, v katerem je pisal samoanalize in razmišljal, kako si ob navideznem mejniku med eno in drugo polovico svojega življenja s potopitvijo v preteklost osmisliti prihodnost. A vanjo ne namerava sam. Tako kot doslej mu bodo družbo delali raznoliki sopotniki, s pomočjo katerih tudi v knjigi odstira tančice svoje osebnosti, preteklih dejanj, dobrih odločitev, a tudi zablod, zaradi katerih včasih ego stakne kakšno modrico in buško.