Seznam člankov

Božo Repe
Fotografija: osebni arhiv
Božo Repe Fotografija: osebni arhiv

Louis Adamič, človek za današnje čase

Gregor Inkret v Vprašanja

Pred kratkim je pri založbi Sophia izšla zgodovinska, arhivsko-dokumentarna, biografska študija z naslovom Smrt fašizmu: Boj Louisa Adamiča za demokracijo o življenju in delu znanega slovensko-ameriškega literata, družbenokritičnega intelektualca in političnega aktivista Louisa Adamiča (1898–1951).

Ddr. Igor Grdina
Ddr. Igor Grdina

Igor Grdina: »Ko se lotiš pisanja o nekom, se mi zdi pomembno napisati vse.«

Neža Mrevlje v Vprašanja

Letos je Ipavčevo leto, obeležujemo namreč 100. obletnico smrti skladatelja in zdravnika dr. Josipa Ipavca, ki je za slovensko glasbeno zgodovino ustvaril veliko pomembnih del. O njegovem življenju in delu je ddr. Igor Grdina napisal knjigo Slovenski Mozart (kot so Ipavca poimenovali Nemci), ki je izšla pri Beletrini v sozaložništvu s Knjižnico Šentjur in ob podpori Občine Šentjur.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Ko se Jaka in Vane vozita v avtomobilu in navijata Lublanske pse

Gabriela Babnik v Kritika

Gabriela Babnik recenzira nov roman Janija Virka z naslovom Jaka in Vane: "Seveda je to roman o (moškem) prijateljstvu, o dveh mladih moških, ki sta rešila drug drugega, čeprav se je sprva zdelo, da večinoma drugi rešuje prvega, pa roman o alkoholu, o ženskah, o telesu, moškem in ženskem, ki se želi razlivati in biti ljubljeno, roman o knjigah, o slikarstvu, med drugim tudi o Goyjevem psu in moškem, ki ga skopijo štirje vojaki, roman o filmih, predvsem pa roman o slovenskih pesnikih (in zamolčanih pesnicah), ki so zaznamovali neko duhovno obzorje, pa roman o dušah, ki so tavale po Ljubljani sredi osemdesetih, kasneje pa so se verjetno prilagodile in tudi standardizirale, roman o postajanju, ki je vedno postajanje s pomočjo nekoga drugega; predvsem pa je to roman o osamljenosti, ki je še vedno enaka, sesuta, zbita vase, groba."

Kolaž, ki ga je naredil Jani Guna. Poigral se je z mitologijo bitnikov
in zraven nalepil še podobo Uroša Zupana, ki jo je izrezal iz časopisa.
Kolaž, ki ga je naredil Jani Guna. Poigral se je z mitologijo bitnikov in zraven nalepil še podobo Uroša Zupana, ki jo je izrezal iz časopisa.

Napitnica za Lawrencea Ferlinghettija

Uroš Zupan v Panorama

V 102. letu starosti je v ponedeljek umrl ameriški pesnik, slikar in družbeni aktivist Lawrence Ferlinghetti. Bil je zadnji veliki pesnik bitniške generacije. Njegova knjigarna in založba City Lights je bila središče bitniškega gibanja v San Franciscu. Uroš Zupan mu je napisal pesem.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Kako narediti odličen oglas ali napisati detektivsko zgodbo z uporabo filozofije

Katarina Majerhold v Panorama

Malokdo ve, da se lahko naredi odličen oglas, tudi če poznaš filozofijo oz. natančneje z uporabo kognitivne filozofije, ki se ukvarja s tem, kako mislimo in se odločamo, zakaj pogosto govorimo eno, delamo drugo in zakaj smo tako pogosto nagnjeni k predsodkom, zmotam in pristranskosti.