Seznam člankov

Nogometaši Olimpije (vir: gol.dnevnik.hr)
Nogometaši Olimpije (vir: gol.dnevnik.hr)

FuzbalAir2016: Čakireeeee!

Jaša Lorenčič v Kolumna

Hvala bogu, da se je nekdo drl, zmerjal, pičkaril, robantil in cmizdaril še bolj kot jaz. Ker tako vsaj nisem bil edini. Fotra in mamo sem namreč spravljal v več kot le zadrego. V bistvu v sramoto ... Iber sramoto. Še bolj pa sebe, kar sem jima tudi povedal in tako dal sam sebi vzgojnega. Saj sem se jima že stokrat opravičil, pa stokrat se jima še bom. Evo, posipam se s pepelom. Pizdo mater. Ups. Če pa ... Če pa ... Se nisem mogel brzdati. Čakireeeee!

Ne se igrat z zgodovino (čeprav je seksi)

Ne se igrat z zgodovino (čeprav je seksi)

Nejc Rožman Ivančič v Kritika

tephen King, John F. Kennedy in James Franco so imena, ki (ne le) v ZDA jamčijo za uspeh vsakršnega literarnega ali filmskega projekta. Atentat na priljubljenega demokratskega predsednika je v hipsterskem drugem desetletju 21. stoletja bolj kot motivno vir navdiha zaradi estetike s preloma 50. in 60. let 20. stoletja, ki jo na vsakem koraku obuja sodoben retro čas. Vintage je zadnja leta (že spet) zelo seksi. Petdeseta/šestdeseta so in. James Franco je novi James Dean.

Via @Jaka70581608
Via @Jaka70581608

FuzbalAir2016: Vodnik za kulturnike po EURU 2016

Goran Vojnović v Kolumna

Glede na to, da v času Evropskega prvenstva v nogometu berete članek na Airbeletrini, predvidevam, da niste ravno nogometni navdušenec. Ste pač kulturnik, takorekoč intelektualec, pred vrati je Tretja svetovna vojna in ne morete se ukvarjati s postranskimi stvarmi. Pa četudi tistimi najpomembnejšimi. A ker ste izobražen človek, se zavedate, da je nogomet opij za ljudstvo in da lahko tako veliko tekmovanje, kakršno je Evropsko nogometno prvenstvo, pomembno vpliva na stanje stvari na stari celini. Še posebej, če je ta povsem izven forme, kot temu rečemo v nogometnem žargonu.

Jugoslavija : Zahodna Nemčija 2:4 (vir: impromptuinc.wordpress.com)
Jugoslavija : Zahodna Nemčija 2:4 (vir: impromptuinc.wordpress.com)

FuzbalAir2016: Rane (Skoraj palimpsest)

Uroš Zupan v Refleksija

Začne se z Olimpijo. Z Olimpijo našega otroštva, kot je naslov še ene od antoloških kolumn, ki jo je za Objektiv napisal Boris Dežulović. Le kdo bi lahko pozabil tiste dogodke izpred štiridesetih let, sploh če jih je doživel in občutil na lastni koži, in le kdo jih ne bi ponovno doživel in občutil na lastni koži, če se je ujel v hitrost in suspenz in trenutke, ki krasijo Dežulovićevo naravnost srhljivo veščino pisanja kolumn? Posebno tistih, ki so povezane s športom.

Instagram: @mahkoviceva
Instagram: @mahkoviceva

»This is just more evidence that everything in my life is about me.«*

Eva Mahkovic v Panorama

Nekje proti sredini maja je Lena Dunham na Instagramu (@lenadunham) napovedala skorajšnji prihod svoje druge knjige Is it evil not to be sure? V dveh različicah: fizični, v 2000 izvodih in z avtoričinim podpisom, ter elektronski. Sedemnajstega maja se je opoldne po EST v spletni trgovini Lenine feministične spletne publikacije Lenny Letter začela prodaja fizične knjižice. Ker kar naprej visim na Instagramu, sem bila kljub najprej sesutemu sistemu plačevanja z mastercardom in nato pozabljenemu paypal geslu dovolj hitra. Moja knjižica s številko 1632/2000 je prispela 3. junija.