Seznam člankov

Sabina Višček in Igor Saksida.
Fotografija: Ana Kovač
Sabina Višček in Igor Saksida. Fotografija: Ana Kovač

Domača knjižnica: Sabina Višček in Igor Saksida

Neža Mrevlje v Panorama

Učiteljico razrednega pouka Sabino Višček in profesorja mladinske književnosti Igorja Saksido med drugim druži poezija. Še posebej ljub jima je Gregor Strniša, zato ni naključje, da ima pomembno mesto v njuni domači knjižnici. Nemalokrat njuna komunikacija preko SMS sporočil poteka tudi v obliki izbranih verzov. Povezuje ju še rap, ki ga literarni zgodovinar včasih tudi izvaja.

Pogled proti Škocjanu prek naravnega mostu.
Fotografija: osebni arhiv Jakoba J. Kende
Pogled proti Škocjanu prek naravnega mostu. Fotografija: osebni arhiv Jakoba J. Kende

Od Cola do Slavnika

Jakob J. Kenda v Panorama

Na odseku Transverzale od Cola do Slavnika se je Jakob J. Kenda velikokrat spomnil na Ivana Šumljaka, srednješolskega učitelja zemljepisa iz Maribora, in na njegov predlog Transverzale. Šumljak je bil dober poznavalec domačega terena, Primorsko pa je poznal slabo.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Korona

Vesna V. Godina v Kolumna

Vesna V. Godina in njena hči sta v času epidemije v redu, pa ne le zato, ker sta omejili svoje stike z drugimi že dovolj zgodaj, ampak tudi zato, ker znata biti sami. Kar je, kot se je pokazalo, očitno velik problem Slovencev.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Pri opremljanju doma vedno pomislite na domačo knjižnico

Urška Bračko v Panorama

Pia Marincelj je avtorica raziskave Življenja knjig z domačih knjižnic polic, ki je nedavno izšla v knjižni obliki. V njej je preučevala domače knjižnice z analiziranjem revije Naš dom, anketiranjem kupcev na spletnem portalu Emka, ugotovitve pa primerjala z raziskavo Knjiga in bralci VI.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Deset kultnih pesmi slovenskih pesnikov in pesnic

AirBeletrina v Seznami

Za svetovni dan poezije smo izbrali deset pesmi slovenskih pesnikov, ki so tako popularne med ljudmi, da so skorajda že ponarodele. Poezija je držala slovenski narod v težkih časih in verjamemo, da bo tudi z branjem poezije lažje preživeti tudi težke čase epidemije.