Seznam člankov

Andrej Ilc

Fotografija:Saša Kovačič
Andrej Ilc Fotografija:Saša Kovačič

Andrej Ilc: »Sodobna poezija je krasna in jo tudi največ berem«

Valentina Plahuta Simčič v Vprašanja

Vodja uredništva za leposlovje na založbi Mladinska knjiga Andrej Ilc je zaslužen za zanimiv in priljubljen pesniški projekt, ki sliši na ime »komadi«. Po prvem izboru poezije z naslovom Komadi, ki je izšel leta 2004, in drugem izboru Drugi komadi, ki je izšel leta 2006, so sedaj pred nami Ilčevi Nezbrani komadi (Mladinska knjiga).

Fotografija: Wikipedia
Fotografija: Wikipedia

11 knjig o pandemiji koronavirusa

AirBeletrina v Seznami

Epidemija koronavirusa je v polnem razmahu kljub mnogim pobožnim željam, da je njen konec tik za vrati. Še vedno smo v karanteni, vedno bolj naveličani in razočarani nad svetom okoli nas. Čas je seveda primeren za branje, med drugim tudi knjig, ki reflektirajo nastalo situacijo. Izbrali smo jih devet, ki so izšle v slovenščini, in eno, ki jo je napisal slovenski avtor, izšla pa je v angleščini.

René Magritte, La Reproduction interdite, Brussels, 1937.
René Magritte, La Reproduction interdite, Brussels, 1937.

Etika neslišnosti

Urban Vovk v Kolumna

Uvodno izhodišče kolumne Urbana Vovka je: "Če hočemo pesmi zares popolnoma verjeti, mora biti ta tudi fizično podobna svojemu stvaritelju, je nekoč dejal bosanski pesnik Izet Sarajlić in svojo misel še podkrepil s primerom, da bi Tomaža Šalamuna, če se poprej seveda sploh ne bi poznala in bi nanj po naključju naletel, recimo na letališču, prepoznal že po njegovih pesmih."

Fotografija: Adobe
Fotografija: Adobe

Morala je žvečilni čigumi

Mojca Pišek v Kolumna

Naša nova kolumnistka Mojca Pišek pravi: "Življenje z virusom globalni in lokalni skupnosti prinaša brezmejen literarni potencial. Pandemija nam je dala veliki literarni pejsaž moralne lenobe in portret njenih ljudi. Sedaj rabimo le pisatelja, da o tej čudni človeški pokrajini napiše roman. A raje pisateljico."

Dušan Jovanović
Fotografija: arhiv založbe Beletrina
Dušan Jovanović Fotografija: arhiv založbe Beletrina

DUŠAN

Mitja Čander v Panorama

Nedavno smo se poslovili od gledališkega režiserja, dramatika in pisatelja Dušana Jovanovića (1939-2020). S svojim ustvarjanjem, pa tudi osebnostjo je zaznamoval tako slovensko kulturo kot celoto kot tudi posameznike. Eden od njih je Mitja Čander, ki je za AirBeletrino zapisal nekaj svojih spominov na Jovanovića.