Seznam člankov

Ilustracija: Tanja Semion
Ilustracija: Tanja Semion

Srebrna folija s piškoti

Borut Pust v Panorama

Pomlad je, šest let si stara. Oče hodi delat v tovarno, mama skrbi zate, hišo in brata. Nekaj koz imate, ovc in konja Lorda. Nad vami je še eno nadstropje. V njem živita dedek in babica. Sosed Emir, ki ob večerih z očetom sedi za mizo v kuhinji in pije rakijo, pravi, da bo vojna. Ti ne veš, kaj je to vojna. Oče nekega dne pride z dela in reče, da je vrag odnesel šalo. Da gre na linijo. Mama joka. Oče pravi, da bo vse v redu in naj nikogar ne sovražite. Med hišami v vasi se včasih bliska, grmi in poka, mama pravi, da so puške in granate. Kadar poka in grmi več dni skupaj, bežite v gozd.

Drzni znanilci sprememb

Drzni znanilci sprememb

Andrej E. Skubic v Kolumna

Naj mi bo odpuščeno, če tole pišem v neki didaktični maniri, češ – glejte, mladi, kako je bilo (manj kot dvajset let nazaj); ob tem se še sam počutim trapasto. Ampak pišem pravzaprav še bolj za nas, svojo generacijo, starejši pa so tako ali tako že modrejši. Se še spomnite tiste klime? Ali smo že čisto v časih nove literarne ekonomije, misleč samo še na lastno malo literarno podjetje?

Teorija žalosti (odlomek)

Teorija žalosti (odlomek)

Slavenka Drakulić v Panorama

Na osmi marec, dan žena, objavljamo odlomek iz romana Slavenke Drakulić Mileva Einstein. Teorija žalosti, ki je nedavno izšel v Fabulini zbirki. Slavenka bo danes, na osmi marec, nastopila na Festivalu Fabula.

Foto: Jaka Bulc
Foto: Jaka Bulc

Ne skrbite, samo prvi odstavek je o fuzbalu

Jaka Bulc v Refleksija

Čeprav se mi nogomet zdi precej dolgočasen šport in posledično ne gledam niti tekem slovenske reprezentance, se že skoraj dvajset let štejem za navijača angleškega Arsenala. Vse odkar se je na naslovnici FIFE 99 znašel Dennis Bergkamp, Arsenalova legenda in eden od najbolj elegantnih nogometašev vseh časov, klub redno spremljam, ne glede na to, da gre večinoma za precej mazohistično početje. Vodstvo izbira napačne poteze, igralci so včasih izrazito antipatični, tekme se vlečejo, vse skupaj pa že dober ducat let bolj ali manj stagnira. Če bi na stvar gledal bolj racionalno, bi trenutno raje navijal za Tottenham, našega smrtnega sovražnika s severa Londona, ki ima mnogo boljšega trenerja, ali pa Liverpool, katerega navijači so se mi vedno zdeli precej bolj kul od vseh ostalih. Ampak na stvar ne gledam bolj racionalno, ravno v tem je poanta. Celoten smisel svojega navijaštva vidim v t

Ilustracija: Jernej Stritar
Ilustracija: Jernej Stritar

Rojstvo mostu (odlomek)

Maylis de Kerangal v Panorama

V torek, 6. marca, bo na festivalu Literature sveta Fabula nastopila Maylis de Kerangal, ena najbolj kakovostnih in v zadnjih letih najbolj prevajanih francoskih avtoric. Pri Sanjah je že izšel njen roman Pokrpajmo žive (v sklopu Filmske Fabule priporočamo tudi ogled filma!), kmalu se mu bo pridružilo še delo Na tej točki noči, Beletrina pa je v Fabulini zbirki izdala Rojstvo mostu. Odlomek iz slednjega objavljamo spodaj; pripoveduje o naključnem srečanju med ljudmi, ki sodelujejo pri istem nemogočem gradbenem projektu (gradnji mostu).