Seznam člankov

Dijana Matković
Fotografija: Jože Suhadolnik/ Delo
Dijana Matković Fotografija: Jože Suhadolnik/ Delo

AirBeletrinin podkast: beremo z Dijano Matković

Maja Čakarić Klara Škrinjar v Podkast

V avtofikcijskem romanu Zakaj ne pišem nas avtorica kot literarna oseba odpelje do svojega otroštva in nas skozi izkušnje in socialno-ekonomski položaj svoje družine in sebe seznanja s pastmi družbene razslojenosti in sistema, ki te potisne tako daleč od sebe, da ne sodiš ne sem ne tja.

Ana Schnabl
Fotografija: Mankica Kranjec
Ana Schnabl Fotografija: Mankica Kranjec

»Velike težave imam z Velikimi Temami«

Liu Zakrajšek v Vprašanja

Ana Schnabl je priznana slovenska pisateljica, avtorica kratkoprozne zbirke Razvezani(2017), prevedene v srbščino in nemščino, in romana Mojstrovina (2020), prevedenega v angleščino in nemščino. Je tudi prejemnica nagrade Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec in urednicaEvropske revije za poezijo, knjige in kulturo. Trenutno piše doktorat iz filozofije. Z njo smo spregovorili o njenem odnosu do pisanja, literature in pa njenem novem romanu Plima.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

O peterici za nagrado kresnik 2021 ali kaj je znotraj nominiranih knjig najbolj izvrstno

Tonja Jelen v Refleksija

Letošnji ožji izbor najboljših petih romanov, ki se potegujejo za tokratno nagrado kresnik, najprej združuje skupni imenovalec, in to je družina. Težko se je namreč ogniti tej sicer široki temi, saj vsak uvrščeni roman nosi svojo dinamiko, zaplete, izpovedi in vpoglede, predvsem v družinsko dogajanje tako v preteklosti kot zdajšnjosti, ali pa sami dogodki oziroma posledice izvirajo kot vzroki iz (kakopak primarne) družine. Gre za dovršene in dovolj kompleksne razčlenitve odnosov, ki dajejo presenetljive ugotovitve junakov in junakinj. Obenem so to romani, ki razkrivajo slike in stanja različnih ekonomskih razredov, statusnih simbolov, drobnih detajlov in zgodovinskih dejavnikov (zelo pogosta je druga svetovna vojna), ki so vplivali na družinske odnose in posameznike in posameznice znotraj njih.

Peter Škerl
Fotografija: osebni arhiv
Peter Škerl Fotografija: osebni arhiv

Domača knjižnica: Peter Škerl

Ajda Vodlan v Panorama

Peter Škerl, diplomirani grafični oblikovalec in ilustrator, je prejemnik mnogih nagrad na področju ilustracije doma in v tujini, med drugim tudi prejemnik najvišje slovenske nagrade Hinka Smrekarja za ilustracijo. Slovenske in tuje bralce navdušuje s svojimi realističnimi podobami – preprostimi, pa vendar z globokim pomenom. Riše tudi slikanice, ki so namenjene starejšim, recimo Skodelica kave, ki je bila izbrana za slovensko slikanico leta 2018 (nagrada Kristine Brenkove). Glede na njegov poklic prav nič ne čudi, da v njegovem domovanju stanujejo mnoge slikanice – pa vendar se najde tudi veliko knjig za odrasle. In stripov namesto sladoleda ...