Seznam člankov

Fotografija:STA
Fotografija:STA

Stroški in koristi

Vesna V. Godina v Kolumna

Slovenci so po dobrih dveh mesecih vladanja JJ-ja že utrujeni. Od stalnih afer. Izrednih stanj. Korupcije. Kraj. Neprofesionalnosti. Kršenja demokratičnih standardov. In ostalega, kar počne vlada. Kot tudi opozicija. Ki ne zmore izvesti niti ene same uspešne interpelacije.

Jessa Crispin

Fotografija: Wikimedia Commons
Jessa Crispin Fotografija: Wikimedia Commons

Neizpolnjena obljuba

Katja Čičigoj v Kritika

Izdaja dela Jesse Crispin Zakaj nisem feministka? Feministični manifest pri založbi Krtina v prevodu Katje Šaponjić kaže na nedavno obuditev zanimanja založnikov za feministično pisanje (pri tem prednjačijo predvsem manjše založbe, zbrane v kooperativo THD), kar je spričo vztrajanja spolno zaznamovanih neenakosti in progresivne odmevnosti vanje naperjenega aktivizma nadvse dobrodošlo.

Fotografija: Pexels
Fotografija: Pexels

Tesnoba genialnosti in svobode ali kdaj je treba zaviti desno

Dušan Merc v Kolumna

»Za usrano, zelo preprosto preživetje, dokler te smrt ne reši tegob vsakdanjosti, moraš dati vse od sebe. Tudi biti v službi ali na »svobodi« pomeni isto. Prodati se moraš. Nimaš kapitala, nimaš bogatih staršev … Če pa hočeš živeti tako, kot da bi bili ti pogoji izpolnjeni in to terjaš od drugih, potem si seveda v škripcih, zajame te tesnoba genialnosti,« piše v kolumni Dušan Merc.

Peter Musevski (drugi z leve) v filmu Čefurji raus!
Fotografija: Andraž Čok, vir: Arsmedia
Peter Musevski (drugi z leve) v filmu Čefurji raus! Fotografija: Andraž Čok, vir: Arsmedia

Pero

Goran Vojnović v Panorama

V rubriki Spominjanja znane ljudi iz slovenske kulturne scene prosimo za zapis o človeku ali dogodku, ki se jim je trajno vtisnil v spomin in pomembno vplival nanje. Goran Vojnović se spominja Petra Musevskega.

Ana Vogrinčič Čepič
Fotografija: Ana Kovač
Ana Vogrinčič Čepič Fotografija: Ana Kovač

Domača knjižnica: Ana Vogrinčič Čepič

Neža Mrevlje v Panorama

Knjige so okoli Ane Vogrinčič Čepič, odkar pomni, saj je že odraščala ob bogati družinski knjižnici. Ko govori o ljubezni do branja, omeni tudi teto, ki v Zagrebu živi v hiši knjig, med katerimi so po sobah izborjene le ozke poti. Polne knjižne police pa jo spremljajo tudi v zdajšnjem družinskem domu.