Seznam člankov

Andrej E. Skubic

Fotografija: osebni arhiv
Andrej E. Skubic Fotografija: osebni arhiv

Airbeletrinin podkast: beremo z Andrejem E. Skubicem

Maja Čakarić Klara Škrinjar v Podkast

Nekega dne je pisatelj in prevajalec Andrej E. Skubic v časopisu na praviloma kar najbolj branih straneh, v zapisih iz črne kronike, zasledil novico o tem, da je moški domnevno ubil svojo ženo, truplo pa je videla ženska, ki je z njim pozneje preživela noč. Kdo je bil moški, kdo je bila umorjena žena in kdo ženska, ga ni posebej zanimalo. Tudi policijska preiskava ne. Se je pa novica razrasla v roman, v delo, ki je dobilo naslov Krasni dnevi.

Slovenski pisatelji o pisateljevanju

Slovenski pisatelji o pisateljevanju

Ajda Vodlan v Panorama

Deset slovenskih pisateljev smo vprašali, kaj danes pomeni biti slovenski pisatelj – s katerimi izzivi se soočajo, o čem razmišljajo. Pisatelji o pisateljevanju. Ali je pisanje obrt? Je pisatelj lahko politik, mora biti politik ali ne sme biti politik? Je pisatelj piarovec? Navsezadnje pa skozi vse odgovore tudi najbolj pomembno vprašanje – ali je pisanje del kulture ali del umetnosti? Umetnost je kultura. Vse, kar je kulturno, ni umetnost. Kam spada knjiga?

Michel Foucault
Fotografija: Wikipedija
Michel Foucault Fotografija: Wikipedija

Priznanje mesa

Peter Boštjančič v Kritika

Zavzeti bralci Michela Foucaulta smo leta 2018 dobili nepričakovano darilo. Izšel je namreč četrti zvezek Foucaultove Zgodovine seksualnosti s podnaslovom Priznanja mesa. Tekst je Foucault sam pred smrtjo skoraj dokončal, a se ni odločil za objavo. Foucaultova družina je nato spoštovala njegovo željo, dokler si ni leta 2018 premislila in dala zeleno luč za objavo besedila. Priznanja mesa so pred kratkem izšla v slovenskem prevodu pri založbi ŠKUC, kar je za slovenske prevajalske razmere razmeroma hitro.

Ilustracija: W. B.
Ilustracija: W. B.

Ljubezensko pismo deadlajnu

Mojca Pišek v Kolumna

"Do deadlajna gojim spoštovanje in zasluži si, da se mu priklonim: ne dolgujem mu le lepih besed, dolgujem mu vsak novec, ki sem ga zaslužila od 22. leta, odkar se preživljam s publicističnim in literarnokritiškim pisanjem. Odnos je od nekdaj zakompliciran." - Nova kolumna Mojce Pišek.

Irena Svetek
Fotografija: osebni arhiv
Irena Svetek Fotografija: osebni arhiv

Knjiga priznanj: Irena Svetek

AirBeletrina v Panorama

Pisateljica in scenaristka Irena Svetek je poskrbela, da bo to poletje ne samo dolgo in vroče, temveč tudi napeto: založba Beletrina je namreč pravkar lansirala prvi del njene kriminalne serije z okrožnim državnim tožilcem Miom Aurellijem v glavni vlogi. Psihološka kriminalka Rdeča kapica je tako obetavna, da direktor založbe Mitja Čander napoveduje, da bo Irena Svetek postala kraljica slovenske kriminalke.