Seznam člankov

Ilustracija: Tanja Semion
Ilustracija: Tanja Semion

Moški

Katarina Gomboc v Panorama

Moški, ki se zavlečejo v varna gnezda pred televizijske zaslone, ki nikoli ne zakopljejo zamer, ne prekinejo molka, ne vprašajo, kaj te je potegnilo v oddaljenost, so šibki.

Ilustracija: Marko Derganc
Ilustracija: Marko Derganc

Prvi rojstni dan v penziji

Milan Kleč v Kolumna

Presenečen sem bil, da se praznujejo tudi odhodi v penzijo. Ne morem drugače reči, ampak prijatelj me je opozoril, da praznuje prvo obletnico in vprašal, če se mu pridružim. To sem z veseljem storil, saj sem kar se praznovanj tiče dokaj šibak, toda očitno se lahko vedno česa naučiš.

Prizor iz filma Hladna vojna (2018)
Prizor iz filma Hladna vojna (2018)

Bližajoča se preteklost

Helena Ponudič v Kritika

Režiser Pawel Pawlikovski, ki je svetovno slavo doživel po vrnitvi iz Velike Britanije na rodno Poljsko, je posnel nov film, ki si ga je te dni mogoče ogledati v Kinodvoru – Hladno vojno. Ta že velja za filmsko klasiko, ki je stilistično še polnejša od znamenite Ide, za katero je leta 2015 prejel oskarja. Naslov ni naključen, saj sta osrednja lika postavljena v dogajalni čas delitve sveta na imperialistični in socialistični blok, medtem ko gledalec zazna še močnejšo alegorijo železne zavese v njunem odnosu. Če smo ob veden

Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Življenje kot igra

Manca G. Renko v Refleksija

Ko je ena od švedskih založb že odkupila pravice za roman Dnevi zavrženosti Elene Ferrante, se je uredništvo odločilo, da dela vendarle ne bo izdalo. To jim je preprečeval moralni zadržek, saj protagonistka romana grdo ravna s svojimi otroki. Elena Ferrante je na zadržek odgovorila z esejem Kako grd otrok je, objavljenimv avtobiografski zbirki La frantumaglia. V njem tematizira Flaubertovo Gospo Bovary, ki ihtavo poškoduje svojo hčer Berthe, nato pa se čez čas zazre vanjo in pomisli: »Nenavadno /.../ kako grd otrok je.«

Prizor iz filma Hladna vojna (2018)
Prizor iz filma Hladna vojna (2018)

Trpljenje zahodnega človeka

Miha Mazzini v Kolumna

Včasih se zaporedoma pogledani filmi zložijo v celoto. Najprej sem si ogledal Hladno vojno Pawła Pawlikowskega, ki je za prejšnji film Ida dobil oskarja in je sedaj vizualno posnel pač Ido 2. Če bo tako nadaljeval, mu bodo pri Idi 3 začeli očitati, da se ponavlja, a če bo vztrajal do Ide 11, ga bodo hvalili zaradi značilnega sloga.