Seznam člankov

Sudden Shower over Shin-Ōhashi bridge and Atake, Hiroshige, 1857.
Sudden Shower over Shin-Ōhashi bridge and Atake, Hiroshige, 1857.

Naš vojni plen je vedenje o svetu

Katarina Gomboc Čeh v Refleksija

Poezija Wisławe Szymborske zahteva pozornega in predanega bralca, piše Katarina Gomboc Čeh. Kot v spremni besedi zapiše prevajalka Jana Unuk, avtoričine »pesmi nagovarjajo prej intelekt kot čustva in stavijo na bralčevo radovednost in inteligenco«.

Édouard Louis
Fotografija Wikipedia
Édouard Louis Fotografija Wikipedia

Pretresljiv in čudovito nenavaden tekst

Martin Justin v Kritika

Roman Opraviti z Eddyjem francoskega pisatelja ni shematičen in suhoparen, ne išče bližnjic ali ideološko prikladnih rešitev. Je polnokrven literarni tekst, izviren v svoji formi in prepričljiv v izvedbi, meni Martin Justin v svoji recenziji.

Damir Karakaš
Fotografija: Robert Gojević
Damir Karakaš Fotografija: Robert Gojević

Damir Karakaš: »Lepo sem pel, bil sem visok, govorili so mi, da mi plašč dobro pristaja, ampak glej, postal sem pisatelj.«

Gabriela Babnik v Panorama

Robert Perišić je tisto, o čemer piše Damir Karakaš, opredelil kot podeželsko podzemlje, kar na nek način razbiramo tudi v njegovem zadnjem v slovenščino prevedenem romanu – Šumenje gozda (Beletrina, 2020). Za ta roman so kritiki zapisali, da je ob romanu Blue Moon zaznamoval hrvaško književnost preteklega desetletja, zanj je tudi prejel nekaj pomembnih nagrad.

Požig »Trump-hrestača« je izpolnil umetnikovo vizijo

Požig »Trump-hrestača« je izpolnil umetnikovo vizijo

Noah Charney v Kolumna

V idilični alpski vasi Sela pri Kamniku je domačin Tomaž Schlegl skupaj z vaškim kulturnim društvom postavil votel osemmetrski kip, ki ga je poimenoval Slovenski kip svobode, videti pa je bil kot neke vrste orjaški hrestač v podobi Donalda Trumpa. Vandali so ga januarja požgali do tal, umetnik pa je nad tem navdušen, da je njegova konceptualna stvaritev končno dokončana.

Sabina Višček in Igor Saksida.
Fotografija: Ana Kovač
Sabina Višček in Igor Saksida. Fotografija: Ana Kovač

Domača knjižnica: Sabina Višček in Igor Saksida

Neža Mrevlje v Panorama

Učiteljico razrednega pouka Sabino Višček in profesorja mladinske književnosti Igorja Saksido med drugim druži poezija. Še posebej ljub jima je Gregor Strniša, zato ni naključje, da ima pomembno mesto v njuni domači knjižnici. Nemalokrat njuna komunikacija preko SMS sporočil poteka tudi v obliki izbranih verzov. Povezuje ju še rap, ki ga literarni zgodovinar včasih tudi izvaja.