Seznam člankov

Pasti dobrodelnosti in dobronamernosti

Pasti dobrodelnosti in dobronamernosti

Katarina Majerhold v Panorama

Približuje se čas, ko bomo bolj darežljivi, radodarni in solidarni. Bolj bomo dovzetni za nagovore različnih dobrodelnih in humanitarnih organizacij po Sloveniji in po svetu, misleč in v dobri veri, da bomo nekomu pomagali. A le malo ljudi dejansko razmišlja, da bi se morali o tem, kateri organizaciji in za kakšen namen darujemo sredstva ali materialne dobrine, bolje seznaniti s strukturo delovanja organizacije in koliko dejansko naslovniki dobijo od zbranih sredstev ali dobrin.

Oljna slika Slikarski atelje: Resnična alegorija, ki povzema sedem let mojega umetniškega in moralnega življenja, delo slikarja Gustava Courbeta. Baudelaire sedi zadaj levo.
Oljna slika Slikarski atelje: Resnična alegorija, ki povzema sedem let mojega umetniškega in moralnega življenja, delo slikarja Gustava Courbeta. Baudelaire sedi zadaj levo.

Tišina, polna vetra (odlomka iz romana)

Gabriela Babnik v Panorama

Objavjamo dva odlomka iz novega romana Tišina, polna vetra pisateljice Gabriele Babnik, ki bo izšel pri založbi Beletrina prihodnje leto. Gre za zgodbo o Charlesu Baudelairu in Jeanne Duval, ki je navdihnila eno najpomembnejših pesniški zbirk - Rože zla. Odlomek pripoveduje o splavu v 19. stoletju, o Charlesovi žellji postati pesnik, pa tudi o dveh različnih vidikih tišine.

Miha Kovač
Fotografija: Saša Kovačič
Miha Kovač Fotografija: Saša Kovačič

»Sejem ima res dober program, srce se mi para, da ga ne moremo postaviti na ogled v fizični obliki.«

Valentina Plahuta Simčič v Vprašanja

Nocoj se začenja največja knjižna prireditev pri nas, Slovenski knjižni sejem. Organizatorji so po nekaj tednih, polnih negotovosti in hitro spreminjajočih se vladnih ukrepov v zvezi z epidemičnimi razmerami v državi, odločili, da bo prireditev tudi letos potekala samo na spletu. To na žalost pomeni, da bo vsebinsko okrnjena, saj bo namesto običajnih več sto dogodkov potekalo le 60 dogodkov. O tem, kako so potekale priprave na sejem, kaj si od njega lahko obetamo in v kakšnem stanju je slovensko založništvo po skoraj dveh letih pandemije, smo se pogovarjali s predsednikom upravnega odbora sejma Miho Kovačem.

Zorko Simčič
Fotografija: Mankica Kranjec
Zorko Simčič Fotografija: Mankica Kranjec

Stoletje Zorka Simčiča

Bernard Nežmah v Panorama

Pisatelj, akademik in Prešernov lavreat Zorko Simčič danes lavi 100. rojstni dan. Je živa priča stoletja, ki mu je namenilo precej kruto usodo. Petdeset let svojega življenja je namreč preživel kot emigrant v Argentini. V tem obdobju je napisal prvi slovenski modernistični roman Človek na obeh straneh stene in druga literarna dela, urejal osrednjo kulturno revijo argentinskih Slovencev Meddobje in bil aktiven v skupnosti argentinskih Slovencev.

Stanisław Lem 
Fotografija: Wikipedija
Stanisław Lem Fotografija: Wikipedija

Lemova vrnitev v Lemberg

Nikodem Szczygłowski v Panorama

Vrnitev z zvezd – tako se imenuje eden najbolj priljubljenih romanov Stanisława Lema, svetovno znanega pisatelja, futurologa in misleca, ki se je rodil v Lvovu in umrl v Krakovu. V romanu pisatelj med drugim opisuje občutke glavnega junaka, astronavta, ki se po dolgem medgalaktičnem potovanju vrne na Zemljo in ne prepozna svoje okolice, ki se je močno spremenila, počuti se odtujenega in poskuša razumeti svoje kraje v tem novem in tujem svetu.