Seznam člankov

Avtorjeva fotografija na Instagramu
Avtorjeva fotografija na Instagramu

Notranji zlom

Aljoša Harlamov v Kolumna

Pred časom sem bil na nekem literarnem branju in komaj slišal človeka za mikrofonom. Pa ne zaradi tega, ker sem sedel bolj zadaj, ampak zato ker sem sedel zraven gruče avtorjev, ki so že ali pa šele bodo nastopili in ki so med sabo šepetaje klepetali. Niso se dali motiti ne literaturi na odru ne drugim obiskovalcem dogodka, ki so včasih zasukali kak zgrožen pogled proti njim. Beseda je sicer, kolikor sem lahko ujel, tekla o JAKu in štipendijah in drugih pomembnih rečeh, a težava je bila pač v tem, da je bilo nastopajočih le nekaj manj od drugega občinstva, in čeprav so ton majhnemu prostoru primerno znižali, so s svojim nemirom vseeno rušili pozornost vseh. Moteče je bilo že samo dejstvo, kako se niso niti trudili vljudno skrivati, da jih branje kolegov sploh ne zanima. Pa v redu, bo rekel kdo, saj to je ja čisto normalno, ko pa morajo vseskozi poslušati ene in iste stvari, poslušati, kar so že itak prebrali, najprej v kakšni od revij, potem pa še v knjigi ... Hecno, ampak niti ne.

Vir: Osebni arhiv Barbare Skubic
Vir: Osebni arhiv Barbare Skubic

Zapovedane teme in zakoreninjene podobe

Gregor Inkret v Panorama

Barbara Skubic (1973) je dramaturginja, publicistka in prevajalka iz arabščine in angleščine. Po zaslugi njenih prevodov del sodobne arabske književnosti, ki so izšla pri različnih slovenskih založbah, smo med drugim lahko prebirali uspešnico Jakubianova hiša (*cf., 2008) slavnega egiptovskega pisatelja Alaaja Al Aswanyja, Kairsko trilogijo (*cf., 2005–2007) Naguiba Mahfouza, edinega arabskega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, poezijo največjega palestinskega poeta Mahmuda Darviša (Opisovanje oblakov; Mladinska knjiga, 2014) in skriti biser sodobne egiptovske literature, sijajni roman Pivo v biljardnici (*cf., 2015), manj znanega avtorja Waguiha Ghalija, ki smo ga na AirBeletrini že predstavili.

Čez rob na drugo stran

Čez rob na drugo stran

Aljaž Krivec v Kritika

Človek s pogledom je roman, pri katerem veliko elementov skoraj štima. Pa štima mogoče ni najboljša beseda, v resnici je veliko elementov tako rekoč presežnih, ampak jim hkrati vseeno rado bodisi nekaj umanjka bodisi je nečesa preveč. Rok Vilčnik (znan tudi pod psevdonimom rokgre, ki je ob imenu naveden na naslovnici romana) je v prvi vrsti dramatik in pesnik in pisec glasbenih besedil. Pri tem imam v mislih predvsem avtorjevo plodovitost na tem področju, a se zdi, da se ta po obrtniški plati do neke mere odraža tudi v elementih obravnavanega romana. Dialogov je veliko, več kot jih pričakujemo. In štimajo, v bistvu so odlični. Vlečejo k branju, izdajajo karakterne značilnosti likov, in ko se mora zgoditi kaj nenavadnega, jim s tem, da zvenijo tako naravno in (te besede avtor ne bi uporabil) odbito hkrati, delajo uslugo.

Nedovršeno naraščanje (tesnobe)

Nedovršeno naraščanje (tesnobe)

Sergej Harlamov v Montaža

Radiohead. Ta lakonična poved, sestavljena iz ene same besede, bi bržkone povsem zadovoljila vsem zahtevam po kratkem in udarnem uvodu, saj gre za zasedbo, ki je (predpostavljam) ni treba na dolgo in široko predstavljati niti najbolj nepismenim na področju popularne godbe in kulture. Med poslušalci in kritiki nadvse priljubljena artrok skupina iz Anglije je nekaj dni nazaj, po petih letih zatišja in posvečanja raznim stranskim projektom, izdala svoj deveti album A Moon Shaped Pool. Več kot očitno je, da naslednika studijskega izdelka The King of Limbs čaka precej zahtevna naloga. Razloga sta dva: prvič, Kralj udov je med oboževalci in kritiki pustil precej mešane občutke, saj so mu, drugič, nekateri očitali uporabo že preverjenih formul, ki posledično dajejo tudi nekoliko predvidljive rezultate. Seveda se Radiohead niso pustili dvakrat prositi, zato so v skladu z montipajtonovsko maksimo and now for something completely different novi album zastavili precej drugače. Rezultat te ustvarjalne odločitve je plošča, ki iz njihove dosedanje diskografije izstopa v neposredno bližino tistega posvečenega mesta, ki ga zaseda kultni in kritiško opevani Kid A. Vem, drzna trditev, vendar z eno pomembno opombo: A Moon Shaped Pool je album, ki se (za razliko od prej omenjenega Kid A) nekoliko utopi in razvodeni v lastnih možnostih radikalne transformacije glasbenega izraza.

Beletrina praznuje 20 let!

Beletrina praznuje 20 let!

AirBeletrina v Panorama

Beletrina, zavod za založniško dejavnost v letu 2016 praznuje 20 let svoje razvejane in živahne knjižne dejavnosti. Osrednje praznovanje bo v soboto, 21. maja, od 20ih dalje na Študentskem kampusu (Pivovarniška ulica 6, Ljubljana) z otvoritvijo razstave podob Samire Kentrić in kantavtorskim glasbenim programom. V sklopu praznovanja pa se bo v prihodnjih dneh zgodilo skupno 20 dogodkov po vsej Sloveniji in v zamejstvu.