Deset najljubših knjig Ksenije Benedetti

Ksenija Benedetti, nekoč šefinja Protokola Republike Slovenije, danes pa voditeljica Akademije za poslovni protokol, nam je poslala izbor desetih knjig, ki kraljujejo v njej, pravi pa, da bi jih lahko naštela še veliko več.

Omeniti velja, da bo pri založbi Sanje konec novembra izdala svojo knjigo z naslovom Kažipoti in podnaslovom Sonatina o odnosih in kulturi srca. Gre za njene kolumne, ki so izhajale v Primorskih novicah.

Jacques Prevert: Zbrana dela

In vse njegove pesmi, prevedene v slovenski jezik. Edina knjiga, ki ima stalno prebivališče na moji nočni omarici, in edini pesnik, ki se že celo življenje valja po mojih rokah in duši. 

Alessandro Baricco: Svila in Novecento

Berem ga v italijanščini. Njegove knjige in njegov jezik sta staknjena z mano, stavki in odstavki zvenijo kot dobra glasba. Po izobrazbi je Baricco muzikolog (kot jaz), in to se v njegovih knjigah zelo sliši. Svila me je naučila veliko o ljubezni (kot tudi Pamukov Muzej nedolžnosti).

Julian Barnes: Nč bat, Smisel konca, Hrumenje časa in Prerekanja

Zaljubljena vanj. V njegov jezik. V njegove zgodbe. V njegov sarkazem in humor. Smrt mi še nikoli ni bila tako simpatična kot v njegovih knjigah. 

Drago Jančar: To noč sem jo videl

Brezčasna. Glasno resnična. Neromantično ganljiva.

Marcel Štefančič jr.: Zadnji blišč somraka

Ah, Marcel. Ni mu para. Sem njegova velikanska fenica. Jezik, vsebine, zadetki z žebljico na glavico, vse je »moje«. Kar prši energijo. Ne utegnem pa prebrati vsega, saj njegovo pisanje prehiteva moje branje. Ne vem, kdaj ta človek spi.

Dušan Jovanović: Sobotna knjiga

Njegove zbrane kolumne Sobotne priloge. Vzornik pisca kolumn (in dramskih del, seveda). 

Miha Šalehar: Duh česa

Še ene zelo zdrave kolumne. Neposredne, sodobne, igrive, iskrene.  

Vesna Milek: Cavazza

Vesna je biografijo obrnila v umetnost. Knjiga me je navdušila zaradi izvrstne zgradbe in Vesninega jezika. Seveda tudi zaradi življenja biografiranca samega. Še vedno čakam ponatis z dodatkom, obljubila tako Vesna kot Beletrina :) Bo šlo? Kmalu? :)

Slavenka Drakulič: Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali 

Spomini na neko obdobje, ki je zaznamovalo vse, rojene pred približno 1980. Odličen humor, odličen prikaz stanja. 

Beti Žerovc: Slovenski impresionisti

Impresionizem je moja najljubša smer v slikarstvu in tudi v glasbi. Vesela sem bila te knjige. Oči si spočijejo.